Najviše biračkih mjesta biće otvoreno u Mostaru - 22, u Vitezu će ih biti pet, u Sarajevu četiri, u Tuzli dva, u Banjoj Luci jedno, dok će u Livnu biti otvorena četiri biračka mjesta.      Foto: AA Archive

U utorak su u Bosni i Hercegovini u 7 sati otvorena biračka mjesta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj.

Glasanje državljana Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini biće održano 16. i 17. aprila u terminu od 7 do 19 sati.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraće tri od ukupno 151 saborskog zastupnika, u 11. izbornoj jedinici koja obuhvata ukupno 41 državu.

Od 110 biračkih mjesta u dijaspori, najviše ih je u Bosni i Hercegovini, ukupno 43, dva manje nego na prethodnim izborima održanim 2020. godine, a glasaće se u ukupno sedam bh. gradova.

Najviše biračkih mjesta biće otvoreno u Mostaru - 22, u Vitezu će ih biti pet, u Sarajevu četiri, u Tuzli dva, u Banjoj Luci jedno, dok će u Livnu biti otvorena četiri biračka mjesta.

U Njemačkoj će biti otvoreno 12 biračkih mjesta, po četiri biračka mjesta biće otvorena u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji, po tri su biračka mjesta određena za Italiju i Srbiju (jedno u Beogradu, dva u Subotici). Po dva biračka mjesta su u Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švajcarskoj te u Kanadi, dok će u svim preostalim državama biti otvoreno po jedno biračko mjesto.

Inače, parlamentarni izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru održaće se u Hrvatskoj u srijedu 17. aprila. U zemlji i u dijaspori na 6.884 biračka mjesta za četverogodišnji saborski mandat nadmetaće se 2.302 kandidata na 165 lista.

Prema odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koju je donio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, srijeda 17. april, dan provođenja izbora u Hrvatskoj, neradni je dan.

TRT Balkan / agencije