Selektor bh. rukometaša Irfan Smajlagić kazao je kako su pred rukometašima dva ciklusa, te kako su s vremenom limitirani.   Foto: AA

U Sarajevu su u ponedjeljak počele pripreme muške seniorske rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Tim povodom je održana konferencija za novinare na kojoj su se obratili predstavnici Rukometnog saveza BiH, selektor Irfan Smajlagić i kapiten reprezentacije Mirsad Terzić.

V.d. generalnog sekretara Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Nedim Arnautović rekao je kako su za seniorsku rumometnu reprezentaciju uspjeli objezbijediti uslove dostojne jednoj europskoj reprezentaciji.

Selektor bh. rukometaša Irfan Smajlagić kazao je kako su pred rukometašima dva ciklusa, te kako su s vremenom limitirani.

„Nadamo se da će sve proći u najboljem redu što se tiče zdravstvene situacije igrača. Svi su završili prvenstva. Svi su načeti i na granici su nekog umora. Trebat će ih osvježiti, ali i podići funkcionalne sposobnosti kako bi turnir odigrali na način na koji želimo“, rekao je selektor, te dodao: „Napravili smo selekciju igrača koji su visokomotivirani, spremni davati u datom trenutku i više nego što mogu, tako da je to preduslov da možemo parirati bilo kojoj europskoj ekipi. To nas očekuje na europskom prvenstvu.“

Naglasio je kako će jednu ulogu odigrati kvalitet, a drugu ta predanost igrača koji će dati svoj maksimum, što je prema njegovim riječima, jedina garancija za pozitivan rezultat.

Selektor napominje kako imaju tešku grupu i kako se to ne smije zaboraviti.

„Imamo tešku grupu, to ne smijemo zaboraviti, ali mislim da i nema lagane ekipe u Europi. Osim četvrte jakosne skupine“, rekao je Smajlagić.

Kapiten reprezentacije BiH Mirsad Terzić rekao je kako se nada da će svi igrači biti u dobroj zdravstvenoj situaciji.

“Nadam se da ćemo uspjeti iskoristiti ove fantastične uslove koje ovdje imamo. Nakon toga da odradimo kup kako bismo na turniru bili u najboljoj formi”, rekao je Terzić.

Naglasio je kako je ono što krasi reprezentaciju BiH uvijek na maksimalnom nivou jesu međuljudski odnosi, poštovanje i atmosfera.

“Svi koji dođu u reprezentaciju mislim da dođu s velikom željom, voljom da uspiju, da pomognu reprezentaciji da predstave državu na najvećem nivou”, rekao je Terzić, a na pitanje čime bio bio zadovoljan na EURO-u, odgovorio je: “Volio bih da prođemo grupnu fazu, i naravno da što duže ostanemo na takmičenju.”

Na konferenciji je ozvaničen i početak kampanje „Gledaj Evropsko prvenstvo, navijaj za BiH“, u sklopu koje je premijerno predstavljen i motivacioni video ekipe pred odlazak na EURO 2024.

Smajlagić je na pripreme pozvao 21 igrača, a na njegovom spisku su: Benjamin Burić (Flensburg; Njemačka), Admir Ahmetašević (Winterthur; Švicarska), Harun Hodžić (Chambery; Francuska), Mirsad Terzić (Wisla Plock; Poljska), Marko Davidović (Tatran Prešov; Slovačka), Mario Pavlak (Sloboda Tuzla), Mirko Herceg (Csurgoi; Mađarska), Dino Hamidović (Gračanica), Igor Mandić (Selestat; Francuska), Luka Knežević (Sloboda Tuzla), Marko Panić (Montpellier; Francuska), Nedim Hadžić (Borac), Senjamin Burić (Skjern; Danska), Adin Faljić (Zagreb; Hrvatska), Amir Muhović (Borac), Marko Majstorović (Krka; Slovenija), Adi Mehmedćehajić (Gračanica), Mirko Mišetić (Sloboda), Lika Perić (Celje; Slovenija), Ibrahim Haseljić (Gorenje; Slovenija) i Vladan Đurđević (Borac).

Rukometaši BiH nakon priprema u Sarajevu putuju 3. januara u Švicarsku na Yellow cup gdje će igrati protiv Argentine, Rumunije i domaćina Švicarske.

Upravo će iz Švicarske bh. reprezentacija otputovati za Mannheim gdje će igrati svoje utakmice na Evropskom prvenstvu.

Prvu utakmicu igraju 11. januara protiv Švedske, dva dana kasnije protiv Holandije, a 15. januara protiv Gruzije.

TRT Balkan / agencije