Najdugovječniji bh. medij "Oslobođenje" 30. augusta slavi 80 godina postojanja.     Foto: AA

Najdugovječniji bh. medij "Oslobođenje" 30. augusta slavi 80 godina postojanja.

"S ponosom se prisjećamo naše prošlosti. Prvi broj našeg lista štampan je 30. augusta 1943. godine, u jeku Drugog svjetskog rata, u Donjoj Trnovi nadomak Bijeljine. Potpisuje ga glavni i odgovorni urednik Rodoljub Čolaković. Do oslobođenja Sarajeva, kada se 'Oslobođenje' nastanjuje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, naša je novina štampana još i u Tuzli, a da je naš list rastao i razvijao se s Bosnom i Hercegovinom, svjedoče brojna priznanja i nagrade od kojih izdvajamo Orden bratstva i jedinstva 1963. dodijeljen Ukazom predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, Nagradu ZAVNOBiH-a 1976. godine i Šestoaprilsku nagradu Sarajeva olimpijske 1984", naveli su iz ovog bh. dnevnog lista.

Podsjetili su da je "Oslobođenje" 1989. proglašeno najboljim dnevnim listom bivše Jugoslavije, a već prve ratne godine u BiH - 1992 - izabran je za List godine u svijetu.

"Oslobođenje je pod opsadom uspijevalo svakoga dana stići do naših čitatelja. Upravo zato tokom 1993. nagrade stižu iz Beča, Barselone, Rima, Houstona, Stockholma i Kopenhagena, kao priznanja za glas istine i borbu za ljudska prava, a Evropski parlament u Strasbourgu 'Oslobođenju' je dodijelio Nagradu 'Andrej Saharov'. Novinarima su uvijek najdraža priznanja kolega: 21.800.000 primjeraka bio je tiraž 'Oslobođenja' 16. septembra 1993. godine, kada je ovaj list kao prilog štampan na 40 jezika u najuglednijim listovima planete", objavljeno je iz "Oslobođenja".

Navode kako se u postdejtonskoj BiH "Oslobođenje" izborilo za svoje mjesto u podijeljenom medijskom svijetu BiH, o čemu opet svjedoče nagrade i priznanja.

"U 2015. godini dobili smo MESS-ovu Zlatnu plaketu za kontinuiranu odanost kulturi na ovim prostorima, a iste godine John Hopkins Univerzitet iz Washingtona dodijelio nam je priznanje za doprinos istraživačkom novinarstvu. Godinu kasnije 'Oslobođenje' je List godine u BiH, a 2017. okitili smo se i posebnim priznanjem italijanskog 22. Giavera Festivala za istrajnost u borbi za ljudska prava", naveli su iz "Oslobođenja" te dodali:

"Našu posvećenost istinskim vrijednostima, a posebno mladim ljudima, Obrazovanje gradi BiH također je nagradilo Zlatnom plaketom 2019. godine. Naša je novina partner svim projektima koji Bosnu i Hercegovinu vode njezinom euroatlantskom cilju, mi smo medijska kuća koja i u zemlji i u regionu gaji profesionalne i korektne odnose, čuvajući principe objektivnog i profesionalnog žurnalizma. Već šest godina s partnerima iz regije surađujemo unutar USAID-ovog projekta, a uz pomoć Internewsa uspjeli smo oformiti integriranu redakciju, jedinu u ovom dijelu svijeta, koja stvara zajednički sadržaj za naš 'O kanal' i naše digitalne platforme", navodi se u saopštenju.

Ovaj bh. list će 80. rođendan obilježiti i u digitalnom svijetu i na malim ekranima, kao i u posebnom svečarskom broju koji će, uz redovno izdanje, imati i 80 stranica posvećenih historiji "Oslobođenja" i BiH.

"Jer, mi smo bili i ostali svjedok vremena. U specijalnom izdanju našeg i vašeg 'Oslobođenja' pisat će i gostovat će naši autori i suradnici, naše kolege iz zemlje, regiona i svijeta, a tom prilikom dodijelit ćemo i dvije važne nagrade. Prvi put, povodom rođendana, 'Oslobođenje' će dodijeliti međunarodnu Novinarsku nagradu 'Kemal Kurspahić', te unutar naše kuće Novinarsku nagradu 'Hamza Bakšić'", objavili su iz ovog lista.

TRT Balkan / agencije