Ključni argument prosvjednika je da bi rudarenje litija u poljoprivredno razvijenoj regiji na zapadu Srbije prouzročilo nemjerljive štete okolišu i lokalnoj zajednici.          Foto: FENA

Kako je priopćeno iz srbijanske Skupštine, Brnabić je sazvala sjednicu na zahtjev 86 oporbenih zastupnika koji su početkom rujna predali zahtjev za održavanje izvanredne sjednice a koji se protive iskopavanju litija.

U Srbiji su se tijekom srpnja skoro svakodnevno održavali prosvjedi proitv rudarenja litija, a srbijanske vlasti suočavaju se sa sve žešćim otporom rudarenju nakon što je Beograd s Europskom unijom potpisao memorandum o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama.

Deseci tisuća ljudi podržali su tijekom prosvjeda u kolovozu zahtjeve ekoloških udruga i organizacija da Vlada donese zakon o zabrani rudarenja litija i bora, a demonstracije su prekinule jake policijske snage koje su protjerale sudionike prosvjeda te deblokirale željezničku postaju Prokop u Beogradu.

Nakon toga članovi oporbene stranka Zajedno su u petak organizirali jednosatnu blokadu ceste na zapadu Srbije, prosvjedujući protiv najave otvaranja rudnika litija u tom dijelu zemlje.

Ključni argument prosvjednika je da bi rudarenje litija u poljoprivredno razvijenoj regiji na zapadu Srbije prouzročilo nemjerljive štete okolišu i lokalnoj zajednici, a poruke građana s dosadašnjih prosvjeda su da ne žele žrtvovati zdravlje i životnu sredinu radi kratkoročnih i nejasnih ekonomskih koristi.

FENA