Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stuartom Peachom.     Foto: AA

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Vilijamom Pičom o unapređenju bilateralnih odnosa i situaciji u regionu.

Brnabić je naglasila da je Srbija opredijeljena za nastavak jačanja saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom, pri čemu je posebno istakla značaj ekonomske saradnje.

Ona je ukazala na to da je trgovina uslugama tokom 2022. godine prevazišla milijardu i 300 miliona eura ukupne vrijednosti, posebno naglasivši važnost produbljivanja saradnje u oblastima obrazovanja, kulture, nauke, IT sektora i energetike za bilateralne odnose.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade Srbije, Brnabić je istakla da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije na čemu Srbija intenzivno radi.

"Kada je reč o odnosima sa Prištinom, ona je predočila da je uslov za nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine ispunjavanje prethodno dogovorenih obaveza. Premijerka je objasnila da je to jedini način za prevazilaženje otvorenih pitanja i postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja, naglasivši da očuvanje mira i stabilnosti predstavlja osnovni prioritet Beograda", navodi se u saopštenju.

Pič je iznio opredjeljenje Ujedinjenog Kraljevstva za očuvanje mira i napretka regiona, kao i da London podržava Berlinski proces i sve druge inicijative koje doprinose unapređenju konkretne saradnje u regionu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Edvard Ferguson.

TRT Balkan / agencije