Tema današnjeg protesta je i stanje u prosveti, odnosno prevencija nasilja u školama i otklanjanje uzroka nasilja u školama.     Foto: AA

Građanski protest "Srbija protiv nasilja" kao odgovor na lošu bezbednosnu situaciju u zemlji koja je dovela do dva masovna ubistva početkom maja po 17. put počeo je ispred Skupštine Srbije u Beogradu.

Nakon okupljanja građani će započeti protestnu šetnju takozvanom "medijskom rutom" do Radio-televizije Srbije (RTS), a zatim do Regulatornog tela za elektronske medije (REM), od koga građani traže da se spreči nasilje u medijskoj sferi.

Zadržavanjem ispred RTS-a građani će pokušati da skrenu pažnju rukovodstvu te medijske kuće da javni servis neadekvatno izveštava građane Srbije.

Na protestu predstavnici građana će se obratiti i Ustavnom sudu za koji organizatori protesta, proevropska srbijanska opozicija navodi da je već 12 godina - od kako je vlast preuzeo srbijanski predsednik Aleksandar Vučić - "na kolektivnom odmoru i ne obraća pažnju na ono što Vučić radi".

Tema današnjeg protesta je i stanje u prosveti, odnosno prevencija nasilja u školama i otklanjanje uzroka nasilja u školama.

Pored pomenutih, građani zahtevaju i ispunjenje svih ostalih zahteva formulisanih nakon dva majska masakra.

To podrazumeva institucionalnu odgovornost predstavnika vlasti zbog promocije nasilje i govora mržnje u srbijanskom društvu, odnosno smenu ministra policije Branislava Gašića, direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Građani traže i smene članova Saveta REM, oduzimanje frekvencija televizijama Pink i Hepi jer "promovišu mržnju i nasilje", smenu rukovodstva RTS i gašenje tabloidnih medija koji "objavljuju lažne vesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks".

Iako ga nema u zvaničnim zahtevima, učesnici protesta svojim povicima i transparentima najčešće traže odgovornost Vučića i njegov odlazak sa vlasti.

TRT Balkan / agencije