Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom o trenutnoj situaciji u BiH.     Foto: AA

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, u svjetlu ozbiljnih napada na ustavni poredak i nedavnih sankcija koje su SAD uvele protiv političkih funkcionera iz bh. entiteta Republika Srpska.

Tokom razgovora Bećirović je, između ostalog, naglasio da u ovom momentu nema važnije teme od zaštite ustavnog poretka Bosne i Hercegovine jer je to temeljni preduslov za intenziviranje evropskih i euroatlantskih integracija. Političari koji potcjenjuju ili relativiziraju napad na ustavni poredak rade direktno u korist politike Milorada Dodika.

"Najnovije američke sankcije su opravdane i nužno je zaustaviti udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Napadnute su ključne institucije koje garantiraju mir i sigurnost, a to su visoki predstavnik i Ustavni sud BiH. O ovim institucijama ne može i ne smije biti trgovine sa akterima udara na ustavni poredak. Međunarodna zajednica treba što prije konkretnim mjerama okončati separatističko djelovanje, kao i opasne udare na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bolje je konkretnim mjerama spriječiti destruiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego dozvoliti neodgovornim pojedincima da ugroze trideset godina izgradnje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini", rekao je Bećirović.

Visoki predstavnik u BiH Schmidt poručio je da OHR s pažnjom prati razvoj situacije u Bosni i Hercegovini i zadržava otvorenim sve opcije. "Svi instrumenti zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma su na stolu", naglasio je Schmidt.

Bećirović je poručio da su Bosna i Hercegovina i Zapad na prekretnici. On je rekao da su ugroženi temelji Dejtonskog mirovnog sporazuma i da više ne smije biti popuštanja destruktivnoj politici. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao da OHR, zemlje svjedoci Dejtonskog sporazuma i legalni organi države Bosne i Hercegovine ne mogu i ne smiju više tolerirati pravno nasilje organa vlasti entiteta RS, jer to može imati nesagledive posljedice, objavljeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

TRT Balkan / agencije