Bećirović i Suljagić osudili su obilježavanje 9. januara, tzv. Dana RS-a, podjsetivši na odluke Ustavnog suda BiH.     Foto: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić osudili su u ponedjeljak obilježavanje 9. januara, takozvanog Dana bh. entiteta Republika Srpska, podsjećajući na odluke Ustavnog suda BiH prema kojima je utvrđen neustavnim.

"Novo obilježavanje 9. januara organizirano u Istočnom Sarajevu, a prethodno i u Banjoj Luci, uprkos odlukama Ustavnog suda, prema zakonima u Bosni i Hercegovini predstavlja krivično djelo i stoga treba biti kažnjeno i spriječeno u budućnosti, jer nekažnjivost ohrabruje novo kršenje zakona i ponavljanje", istaknuo je Bećirović i dodao da je zbog toga potrebno da hitno reagira međunarodna zajednica i da se sankcionira nepoštivanje zakona.

Osuđujući obilježavanje 9. januara Bećirović je pozvao vlasti entiteta RS da poštuju vladavinu prava i da umjesto proslave neustavnog Dana RS-a rade na stvaranju pozitivne klime među svim građanima i narodima u Bosni i Hercegovini, jačanju stabilnosti i ekonomskog napretka.

Bećirović, kojem je nakon preuzimanja dužnosti prva posjeta unutar Bosne i Hercegovine bila Memorijalnom centru u Potočarima i “Majkama Srebrenice“, poručio je da Memorijalni centar može očekivati njegovu bezrezervnu podršku u skladu sa kapacitetima kojima raspolaže, navedeno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom razgovora Suljagić je predstavio glavne izazove s kojima se suočava Memorijalni centar u Potočarima, kao i započete projekte.

TRT Balkan / agencije