Na ovogodišnje obilježavanje stigle su brojne reakcije zvaničnika iz BiH, Evrope i svijeta.       Foto: AA

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS-a. Uprkos tome, ovaj sporni datum se već godinama obilježava.

Na ovogodišnje obilježavanje stigle su brojne reakcije zvaničnika iz BiH, Evrope i svijeta.

Bećirović: Nekažnjivost ohrabruje novo kršenje zakona

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić osudili su obilježavanje 9. januara, podsjećajući na odluke Ustavnog suda BiH prema kojima je utvrđen neustavnim.

"Novo obilježavanje 9. januara organizirano u Istočnom Sarajevu, a prethodno i u Banjoj Luci, uprkos odlukama Ustavnog suda, prema zakonima u Bosni i Hercegovini predstavlja krivično djelo i stoga treba biti kažnjeno i spriječeno u budućnosti, jer nekažnjivost ohrabruje novo kršenje zakona i ponavljanje", istaknuo je Bećirović i dodao da je zbog toga potrebno da hitno reagira međunarodna zajednica i da se sankcionira nepoštivanje zakona.

Osuđujući obilježavanje 9. januara Bećirović je pozvao vlasti entiteta RS da poštuju vladavinu prava i da umjesto proslave neustavnog Dana RS-a rade na stvaranju pozitivne klime među svim građanima i narodima u Bosni i Hercegovini, jačanju stabilnosti i ekonomskog napretka.

Schmidt: Aktivnosti vlasti RS-a kojim se obilježava 9. januar mogu imati posljedice

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je da obilježavanje takozvanog Dana RS-a, 9. januara, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, može imati posljedice.

"Visoki predstavnik Christian Schmidt još jednom naglašava da postupci i aktivnosti vlasti Republike Srpske kojima se obilježava i slavi Dan RS-a, 9. januar, mogu imati posljedice. Učešće i prisustvo javnih službenika u takvim proslavama predstavlja očito nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, kao i otvoreno nepoštivanje ovlasti i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obavezujuće, te ih svi moraju poštovati", navodi se.

Ambasada SAD-a: RS će ovako uništiti sebe

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagirala je na nezakonitu odluku Dodika o obilježavanju neustavnog Dana RS-a.

“Njime se krši odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti komemoracije. Aneks 3 Dejtonskog ustava je jasan: Republika Srpska se mora u potpunosti pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačnu i obvezujuću presudu Ustavnog suda BiH, sviđale se one vlastima RS-a ili ne. Jučer ponovljeni pozivi na nezavisnost RS-a, uz navodne pravne tvrdnje o njezinim nadležnostima i pokušajima potkopavanja države Bosne i Hercegovine, guraju zemlju opasnim putem. Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe vodeći samostalnu politiku”, saopćeno je iz Ambasade SAD-a.


SDA: Paradiranje ruskih paravojnih formacija sa policijom RS-a nije samo problem BiH, već i EU-a i NATO-a

Obilježavanje neustavnog "dana RS" nije više samo problem Bosne i Hercegovine, već i Evropske unije i zemalja NATO-a, poručili su iz Stranke demokratske akcije (SDA).

"Činjenica da vlasti entiteta RS paradiranjem policije naoružane dugim cijevima i oklopnim vozilima slave dan na koji je pokrenut udar na ustavno-pravni poredak, što je bio uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, sigurnosna je prijetnja za Bosnu i Hercegovinu", navedeno je u saopćenju SDA-a.

Međutim, kako su dodali, kada uz naoružanu policiju entiteta RS paradiraju i pripadnici ruske paravojne organizacije "Noćni vukovi", kada predsjednik entiteta RS Milorad Dodik ponavljajući secesionističke prijetnje povodom neustavnog "dana RS" odlikuje predsjednika Rusije Vladimira Putina, kada tom činu prisustvuju ministri iz Vlade Srbije i ministri iz prosrpske Vlade Crne Gore, onda je to jasna poruka i sigurnosni izazov za cijelu regiju, Evropsku uniju i NATO.

Oštre reakcije dolaze iz regije

Bošnjačka stranka je snažno osudila prisustvo dvojice ministara svečanoj akademiji u Banjoj Luci, nazivajući takav čin "prvorazrednim međunarodnim skandalom".

Iz ove partije su podsjetili da je na "današnji dan počeo rušilački i ubilački pohod na državu Bosnu i Hercegovinu, s ciljem istrebljenja prvenstveno bošnjačkog naroda i uništenja svih njegovih obilježja".

Tužilaštvu BiH predate krivične prijave za nepoštovanje odluka Ustavnog suda

Nekoliko boračkih udruženja i udruženja civilnog društva predalo je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivične prijave za, kako su naveli, nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, za narušavanje i podrivanje ustavnopravnog poretka BiH, te protuzakonito organizovanje provokativne militarističke parade i promovisanje retorike podjela i mržnje od vlasti bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Obilježavanje u Istočnom Sarajevu

Ove godine Dan Republike Srpske prvi put se obilježava izvan Banje Luke, i to paradom u Istočnom Sarajevu.

Sve je počelo 17. januara 2013, kada je podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti.

Član Predsjedništva BiH u to vrijeme, Bakir Izetbegović, podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

U apelaciji se navodi da „svako određivanje praznika entiteta koji simbolizira samo jedan ili samo dva od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini predstavlja mjere koje vode razlikovanju, isključenju, ograničavanju ili davanju prvenstva, zasnovano na nacionalnom ili etničkom porijeklu.“

Venecijanska komisija je označila Dan Republike Srpske kao diskriminatorski jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja.

26. novembra 2015. Ustavni sud BiH prvi put je proglasio Dan RS-a neustavnim.

TRT Balkan