Razgovarano je i o tome kako na konkretan i praktičan način Hrvatska, koja je članica EU-a i NATO-a, svojim iskustvom može doprinijeti ubrzanju evropskog i euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.      Foto: AA

U okviru radne posjete Republici Hrvatskoj, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u četvrtak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, rješavanju otvorenih pitanja između dvije države, jačanju blateralne saradnje, posebno na polju ekonomije, infrastrukture i evropskih i euroatlanstkih integracija", naveli su iz Predsjedništva BiH.

Bećirović je poručio da se odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske moraju zasnivati na međusobnom poštovanju, uvažavanju, jednakosti i ravnopravnosti u međudržavnim odnosima. Bećirović je istakao da je saradnja Bosne i Hercegovine i Hrvatske na temelju principa poštovanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integritata od posebne važnosti za obje zemlje, kao i za stabilnost jugoistočne Evrope.

Bećirović je skrenuo pažnju kako je unaprjeđenje prijateljskih odnosa sa susjednim državama jedan od prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine i u tom svjetlu naglasio značaj unapređenja odnosa s Hrvatskom.

Zahvalio se na podršci Republike Hrvatske evropskom i euroatlanskom putu Bosne i Hercegovine, te je naglasio da je BiH mjesto u punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Razgovarano je i o tome kako na konkretan i praktičan način Hrvatska, koja je članica EU-a i NATO-a, svojim iskustvom može doprinijeti ubrzanju evropskog i euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovarali su i o projektima iz oblasti infrastrukture, kao i o razvijanju saradnje u oblasti poljoprivrede, industrije i turizma. Konstatovali su kako treba iskoristiti potencijale i na poljima naučne i kulturne saradnje između dvije države.

TRT Balkan / agencije