Ukazano je na aktivnosti Vijeća u zalaganju za očuvanje identiteta Bošnjaka u Sandžaku i Republici Srbiji.    Foto: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Misalom Pramenković o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji.

Bećirović je istakao da Bošnjaci u BiH i Bošnjaci u Republici Srbiji trebaju razvijati saradnju, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet dvije države. On je naglasio da je potrebno nastaviti rad na unapređenju položaja i prava Bošnjaka u Sandžaku i kroz bilateralne odnose BiH i Republike Srbije.

"Misala Pramenković je istakla kako je cilj posjete Bosni i Hercegovini razmijeniti mišljenja o mogućnostima konkretne podrške institucija, organizacija i ustanova Bosne i Hercegovine s ciljem intenziviranja saradnje i ostvarivanja konkretnih rezultata. Naglasila je kako je važna veća institucionalna saradnja, podrška kroz pravne mehanizme Bosne i Hercegovine i konkretne modele, kako bi se uticalo na poboljšanje položaja i prava Bošnjaka u Republici Srbiji", saopšteno je Predsjedništva BiH.

Dodaje se da je Pramenković informisala Bećirovića o djelovanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji s ciljem ostvarivanja svih individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka koja su garantovana Ustavom Republike Srbije. Ukazala je na aktivnosti Vijeća u zalaganju za očuvanje identiteta Bošnjaka u Sandžaku i Republici Srbiji.

Pored predsjednice BNV-a, delegaciju su činili predsjednik Izvršnog odbora Fuad Baćićanin, potpredsjednica Jasmina Curić Baltić, potpredsjednik Mustafa Fetić i šef Kabineta predsjednice Vijeća Semir Madžgalj.

TRT Balkan / agencije