Bauer: “Prisustvo NATO-a u Sarajevu pokazatelj predanosti BiH.”     Foto: Fena

Nakon sastanka admiral Bauer i komandant Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović istaknuli su važnost dalje saradnje Bosne i Hercegovine i NATO-a i punopravnog članstva kada za to dođe vrijeme.

Bauer je naveo da rat u Ukrajini ima globalne posljedice, uključujući i Balkan.
“Moja posjeta stiže u vrijeme kada je globalna sigurnost pod ogromnim pritiskom. Konflikt u Ukrajini je više od Ukrajine i tiče se zaštite međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. Sistem koji je zapravo zasnovan na tome da omogući zemljama da imaju suvereno pravo da odrede svoju vlastitu sudbinu. Napadnut je sistem u kojem se konflikti rješavaju na miran način i gdje se vladavina zakona primjenjuje na sve”, istakao je Bauer dodajući da je na svim slobodnim demokratskim državama svijeta da ga zaštite.

Admiral Bauer je dodao da je na NATO samitu u Madridu dogovorena jača podršku za zemlje partnere, naprimjer, izradom novog paketa odbrambene sigurnosti, modernizacijom sigurnosnih i odbrambenih struktura.

“Svrha ove posjete je da bolje shvatim koji su izazovi s kojima se suočava vaša zemlja, te da shvatim koje su snage i sposobnosti vaših OSBiH”, dodao je Bauer.

Generalpukovnik OSBiH Senad Mašović je rekao da je ova posjeta značajna iz više razloga.

“Prije svega, potvrđuje da je NATO prisutan u Bosni i Hercegovini, da NATO i BiH efikasno sarađuju na visokom nivou te da BiH ima svoje mjesto i da pripada NATO porodici. Da se u NATO savezu cijeni sve što je OSBiH uradio dosad na međunarodnom planu učestvujući u NATO vođenim operacijama podrške miru, kao i na unutrašnjem planu, pomažući građanima u slučaju prirodnih elementarnih nesreća, kao što se i danas dešava”, rekao je Mašović.

OSBiH, kako je dodao, predstavlja važan faktor stabilnosti, što je prepoznato u NATO strukturama, i OSBiH će i u budućnosti biti u potpunosti posvećen izvršavanju svih svojih zadataka i obaveza.

FENA