Veliki broj migranata prisutnih u regionu pokušava se približiti vanjskim granicama EU.      Foto: AP

Ove godine je registrovano više od 300.000 pokušaja ilegalnog ulaska u Evropsku uniju, navodi se u izvještaju Frontexa objavljenom prije nekoliko dana. U izvještaju se također navodi da balkanska ruta ostaje jedna od najaktivnijih za migrantska kretanja. Registrovan je i veliki broj prelazaka preko centralnog Mediterana.

Porast od gotovo 70 posto

Na vanjskim granicama Evropske unije u prvih jedanaest mjeseci ove godine otkriveno je 308 ilegalnih prelazaka. To predstavlja povećanje za 68 posto u odnosu na isti period prošle godine i ujedno najveću stopu ilegalnih prelazaka od 2016. godine.

U novembru 2022. godine zemlje članice EU zabilježile su blizu 27.000 ilegalnih prelazaka, što je 15 posto više nego u istom mjesecu 2021. godine.

Kako bi podržao zemlje koje se suočavaju sa snažnim migrantskim pritiskom i drugim izazovima, Frontex osigurava opremu i više od 2.100 oficira kao stalni korpus.

45 posto ilegalnih prelazaka ide preko Balkana

Balkanska ruta ostaje najaktivnija. Preko nje je od početka godine zabilježeno 45 posto ilegalnih ulazaka u Evropsku uniju. Prema podacima Frontexa, u novembru 2022. registrovano je 14.105 ilegalnih prelazaka balkanskom rutom. To je najveći broj pokušaja ilegalnog prelaska od 2015. godine.

Razlog za to su, prema Frontexu, uzastopni pokušaji prelaska granice migranata koji su već prisutni u regionu, kao i činjenica da neki migranti zloupotrebljavaju bezvizni pristup regionu kako bi se približili vanjskim granicama EU. Frontex očekuje da će ograničavanje viznog režima od Srbije doprinijeti smanjenju broja ilegalnih prelazaka.

U zemljama Balkana Frontex je rasporedio gotovo 500 oficira i pripadnika stalnog korpusa.

Ruta je aktivna i kroz centralni Mediteran

Frontexove analize pokazuju da je, pored balkanske, aktivna i centralnomediteranska ruta. Dok je manji intenzitet prisutan kroz zapadni Mediteran, zapadnu Afriku i istočnu graničnu rutu.

Na području centralnog Mediterana od početka godine broj otkrivenih ilegalnih prelazaka granice povećan je za 49 posto u odnosu na 2021. godinu i dostigao je gotovo 94 hiljada. U međuvremenu, do kraja novembra istočnomediteranska ruta zabilježila je porast 116%, s gotovo 40.000 otkrivenih ilegalnih prelazaka.

U povoljnim vremenskim uvjetima očekuje se jači migrantski val na svim pravcima.

TRT Balkan