Zrak u gradovima koji su zauzeli prva tri mjesta – IQ Air je ocijenio „veoma nezdravim“.     Foto: Reuters

Tri glavna grada balkanskih zemalja jutros su se našla među najzagađenijim gradovima svijeta. U 9 sati Sarajevo okovano maglom našlo se na drugom mjestu – u vrijednosti 218 indeksa zagađenosti zraka, koji je izmjerio IQ Air.

„Nezdrav“ je bio zrak u glavnim gradovima Sjeverne Makedonije i Srbije. Po indeksu zagađenosti zraka, Skoplje se našlo na 9. mjestu, s izmjerenom vrijednosti 165, dok je Beograd bio na 10. mjestu, čiji je indeks iznosio 164.

Zrak je „nezdrav za osjetljive grupe“ u Prištini na Kosovu, koja se na IQ Airovoj skali našla na 15. mjestu, s indeksom zagađenosti zraka 149.

Na prvom mjestu ove liste bio je indijski Delhi, s 271 indeksom zagađenosti, dok je indeks zagađenosti, 218, glavni grad Pakistana Lahore dijelio sa Sarajevom, ali se taj grad našao na trećem mjestu.

Zrak u gradovima koji su zauzeli prva tri mjesta – IQ Air je ocijenio „veoma nezdravim“.

Zagađenje zraka može značajno utjecati na naš respiratorni sistem te biti pokretač brojnih oboljenja koja čak i nisu vezana za disajne puteve. Stručnjaci preporučuju da se tokom boravka na otvorenom nose hirurške maske ili šal preko usta i nosa.

Savjetuje se i da se ne izlazi u jutarnjim satima, te da se sačeka podizanje magle i smoga. Ne otvarati prozore i ne izvoditi vani malu djecu ili starije osobe ako to zaista nije neophodno. Ukoliko ste u mogućnosti, priuštite si odlazak u šetnju na planinu – iznad zagađenog “pokrivača”.

TRT Balkan