Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donirala je sedam bespilotnih letilica Kosovskoj policiji i Policijskom inspektoratu Kosova.            Foto: AA

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donirala je sedam bespilotnih letilica Kosovskoj policiji i Policijskom inspektoratu Kosova.

U sedištu Glavnog direktorata Kosovske policije sporazum o donaciji dronova potpisali su američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier, generalni direktor Kosovske policije Gazmend Hoxha i direktor PIK-a Kushtrim Hodaj.

Ambasador Hovenier je rekao da je najnovija donacija nastavak podrške SAD-a Kosovu i istakao da će donirani dronovi obezbediti nadzor, taktičku podršku i obezbeđivanje sredine za policijske operacije.

“Obzirom na obim kriminalnih aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa u regionu, ove bespilotne letelice biće vitalni resurs za sprovođenje zakona ovde na Kosovu u borbi protiv kriminalnih aktivnosti u vazduhu i na kopnu”, kazao je Hovenier.

Naveo je da se korišćenjem dronova koji se mogu mnogo brže rasporediti na terenu od ostalih sredstava, mogu sačuvati ljudski životi. Istakao je da dronovi pomažu uspešnom nadgledanju teško dostupnih područja kako bi se sprečila trgovinu migrantima, u slučaju raznih nesreća i prikupljanja dokazaa za sudske procese.

Hovenier je naveo da su Sjedinjene Države u zadnjih pet godina obezbedile više od 20 miliona dolara za obuku i donaciju opreme u cilju modernizacije sprovođenja zakona na Kosovu.

Generalni direktor KP-a Hoxha zahvalio se na dugogodišnjoj pomoći SAD-a Kosova, posebno nakon dešavanja na severu Kosova. Kazao je da današnja donacija kompletira Kosovsku policiju i omogućuje joj veću transparentnost u radu.

“Ovo je za Policiju Kosova jako neophodna i vredna donacija, koja pozitivno utiče na podizanje kapaciteta policije za upravljanje situacijama na terenu, u upravljanju velikim dogadjaja, kako sa aspekta protesta, koncerata, javnih manifestacija, tako i u nadgledanju kosovske granice i drugih istražnih operacija koje će Kosovska policija obavljati u budućnosti”, kazao je Hoxhaj.

Istakao je da Kosovska policija uživa najveće poverenje građana i da je namera da se takva reputacija zadrži uz poštovanje demokratskih principa modernog sveta.

Direktor PIK-a Kushtrim Hodaj je ocenio da saradnja sa SAD-om doprinosi profesionalizaciji KP-a.

“Ovakva oprema savremene tehnologije, kao što su ovi modeli dronova, još vise će nam pomoći da održimo visoki profesionalni nivo policije i da još lakše nadgledamo rad policijskih zvaničnika”, kazao je Hodaj i dodao da poslednja dešavanja na severu Kosova pokazuju neophodnost da Kosvska policija bude na visokom profesionalnom nivou.

TRT Balkan / agencije