Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier izjavio je da će nedavne napetosti na sjeveru Kosova utjecati na odnose dviju zemalja.     Foto: AA

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier izjavio je da će nedavne napetosti na sjeveru Kosova utjecati na odnose dviju zemalja te da će SAD uvesti sankcije Kosovu.

Hovenier je dao izjavu grupi kosovskih novinara o aktuelnoj situaciji i napetostima na Kosovu.

Navodeći da kosovska vlada nije koordinirala sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi s akcijama koje se izvode na sjeveru, Hovenier je naveo da je "Defender Europe 2023", najveća vojna vježba NATO saveznika u regiji Balkana završena za Kosovo i ovo će biti prva od sankcija.

Napomenuo je da će ova kriza utjecati na odnose između Kosova i SAD-a, te je rekao: "Mislimo da je ovo vrlo hitna situacija. Usporedba koju sam napravio je da morate ugasiti požar, kao kad vaša kuća gori. Stoga, u smislu naših očekivanja da vlada poduzme korake kako bi smirila situaciju na sjeveru, mislimo da je ovo vrlo hitna situacija. Mislim da nećete vidjeti puno strpljenja od SAD-a".

Osim toga, Hovenier je najavio da bi mogle biti uvedene sankcije poput blokiranja posjeta kosovskih zvaničnika SAD-u, kao i zaustavljanje američkih lobističkih aktivnosti prema zemljama koje još ne priznaju nezavisnost Kosova.

Hovenier je naveo da su od kosovskog premijera Albina Kurtija tražili da se kosovska policija povuče iz općinskih zgrada na sjeveru te da novoizabrani albanski gradonačelnici ne služe u općinskim zgradama jer ne mogu dobiti više od 3-4 posto glasova.

"Zamolili smo ga (Kurtija) da poduzme korake. Nije odgovorio na te zahtjeve i analiziramo koje će biti naše sljedeće akcije", kazao je Hovenier.

Izrazivši nadu da će kosovska vlada prihvatiti njihove prijedloge, Hovenier je rekao da će sa smanjenjem napetosti u regiji pozornost usmjeriti na provedbu sporazuma postignutog u martu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Upitan predstavlja li ratna spremnost Srbije prijetnju Kosovu, Hovenier je rekao da "nikada ne sluti na dobro" kada susjedne zemlje sa zategnutim odnosima mobiliziraju vlastite snage.

TRT Balkan / agencije