Kada je riječ o međuljudskim odnosima Turkiye i Bosne i Hercegovine, Girgin je naveo primjer solidarnosti pokazane usljed nedavnih razornih zemljotresa u Turkiye.     Foto: AA

Ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin izjavio je kako stabilnost, mir, blagostanje i prosperitet Balkana i Bosne i Hercegovine za njegovu zemlju od velikog značaja, te kako je za Turkiye očuvanje teritorijalnog integriteta BiH neizostavno pitanje, javlja Anadolu.

Girgin je u razgovoru za Anadolu govorio o odnosima Turkiye i Bosne i Hercegovine.

Ističući da se između predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine vodi intenzivan dijalog, Girgin je rekao da je Erdogan u četvorgodišnjem mandatu prethodnog saziva Predsjedništva dva puta posjetio Bosnu i Hercegovinu, te kako su članovi prethodnog i aktuelnog saziva Predsjedništva po dva puta boravili u Turkiye.

Kada je riječ o međuljudskim odnosima Turkiye i Bosne i Hercegovine, Girgin je naveo primjer solidarnosti pokazane usljed nedavnih razornih zemljotresa u Turkiye.

"Kada pogledamo odnose na nivou naroda, cijela Bosna i Hercegovina je mobilizirana u februaru i martu zbog potresa s epicentrom u Kahramanmarasu. Ovo pokazuje kakva je naklonost ljudi prema Turkiye", istakao je Girgin.

Trgovinska razmjena blizu milijarde dolara

Ističući da Turkiye i BiH imaju međusobno najvrijednije i jedine bratske općine, Girgin je ustvrdio da su dvije zemlje na svim razinama vrlo napredne.

Govoreći o trgovinskim odnosima dviju zemalja, Girgin je podsjetio kako se obim trovinske razmjene približava cifri od milijardu dolara.

"Veliku ulogu u tome ima Sporazum o slobodnoj trgovini. Kada je 2002. potpisan prvi Sporazum o slobodnoj trgovini, obim trgovine iznosio je samo 70 miliona dolara", kazao je Girgin.

Istaknuvši da se ulaganja Turkiye u BiH nisu smanjivala u periodu pandemije, Girgin je rekao da je Ziraat banka prva banka stranog kapitala osnovana u BiH.

Sedmično 41 let iz Turkiye za Bosnu i Hercegovinu

Girgin je dalje podsjećajući kako je Turkiye jedna od najvažnijih turističkih destinacija u svijetu, kazao da u BiH također dolazi veliki broj turista iz Turkiye i da predviđaju povećanje saradnje u ovoj oblasti.

"Kulturne sličnosti i zajednička historija ovdje igraju veliku ulogu, a bezvizno putovanje također to povećava. Prošle godine smo pokrenuli proces putovanja s ličnim kartama i taj proces je u toku, još nije implementiran, čekamo da Bosna i Hercegovina poradi na tom pitanju", naglašava turski ambasador.

Napominjući da BiH nudi sadržaje za zimski i za ljetni turizam, Girgin je naveo da je iz Turkiye za BiH aktivan 41 let sedmično, prvenstveno Turkish Airlinesa (THY) i AnadoluJeta.

"Budući da je THY aviokompanija koja leti do najviše svjetskih destinacija, on također povezuje Bosnu i Hercegovinu s Južnom Amerikom, Afrikom i Dalekim istokom. Ove konekcije imaju vrlo važnu ulogu u dolasku turskih turista", pojasnio je Girgin.

Odnose na državnom nivou ocijenio je vrlo dobrim, te naglasio kako žele da ti odnosi učinkovito napreduju i da rade na tom pitanju.

"Za Turkiye su stabilnost, mir, blagostanje i prosperitet Balkana i Bosne i Hercegovine vrlo važni jer je Turkiye dio regije. Za Turkiye je očuvanje teritorijalnog integriteta u ovoj regiji neizostavno pitanje. To izražavamo u svakoj prilici. Istakao je to naš uvaženi predsjednik u poruci koju je uputio na obilježavanju genocida u Srebrenici. Istog dana, šest stranaka sa skupinom u Velikoj narodnoj skupštini Turkiye potpisalo je deklaraciju, još jednom pokazujući naše stavove i stavove o ovom pitanju", podvukao je Girgin.

Naglasivši da Turkiye pomno prati zbivanja u zemlji, Girgin je naveo da s Oružanim snagama BiH imaju saradnju kako u obuci tako i u opremanju.

TRT Balkan / agencije