Ambasador Alkalaj je pred Vijećem sigurnosti UN-a iznio vrlo oštre kritike na račun rada visokog predstavnika u Bosni i Hercegovine Christiana Schmidta u kontekstu izmjena izbornog zakona.     Foto:  dam.media.un.org

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN) Sven Alkalaj reagovao je na komentare ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Michaela J. Murphyja u vezi s njegovim sinoćnjim obraćanjem pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Alkalaj je u kratkom saopćenju naveo kako reaguje na stav i komentar koji je ambasador Murphy iznio u svom blogu od 2. novembra 2022. godine.

"Ako mi bilo ko iz pomenute ambasade konkretno kaže šta je to bilo neistinito ili lažno u mom izlaganju, spreman sam se javno izviniti kako građanima BiH, tako i samoj ambasadi", piše u kratkoj poruci Alkalaja.

Ambasador Alkalaj je pred Vijećem sigurnosti UN-a iznio vrlo oštre kritike na račun rada visokog predstavnika u Bosni i Hercegovine Christiana Schmidta u kontekstu izmjena izbornog zakona. Alkalaj je, između ostalog, poručio kako je Schmidt svojim odlukama stvorio sistem u kojem građani, osobe i pojedinci nisu jednaki prema Izbornom zakonu BiH, te kako je izvršio kršenje Ustava Bosne i Hercegovine.

TRT Balkan / agencije