Akcija je počela jučer i traje do 2. marta.     Foto: AA

Volonteri Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka u Vatrogasnom domu u Hvarskoj ulici svakog radnog dana od 14 do 18 časova prikupljaju pomoć za stanovništvo zemljotresom pogođenih Turkiye i Sirije.

U pitanju je posebna akcija pod nazivom "Banjaluka je prijatelj".

"Akcija je počela juče i traje do 2. marta. Svaki radni dan od 14 do 18 časova prikupljene artikle građani mogu odnijeti u Vatrogasni dom", izjavila je Željkica Ilić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka, koordinator akcije koju je pokrenuo Grad Banjaluka.

Istakla je da se prema preporuci turskog Crvenog polumjeseca prikupljaju cerade za zaštitu šatora, solarni punjači i baterije, kreveti na rasklapanje, vreće za spavanje, deke, stolice na rasklapanje, cerade za podlogu, električne i grijalice na gas i higijenski paketi.

Sve što se prikupi tokom dana prebacuje se u skladište kod Banjaluke gdje će tokom vikenda volonteri izvršiti sortiranje i pakovanje.

Objasnila je da se higijenski paketi prikupljaju u okviru akcije "Od žene ženi", a preporuka je da se pakuju male kutije od obuće i da se na kutiji napiše "Od žene ženi".

"Juče smo počeli, sugestija i preporuka građanima da ne nose polovnu garderobu jer zaista mi smo kao organizacija zatrpani time a njima tamo to nije potrebno. Isto tako preporuka je da ove deke koje se donose budu nove po mogućnosti", rekla je Željkica Ilić.

Dodala je da će volonteri sortirati prikupljenu pomoć koja će biti prebačena u centralno skladište obzirom da sve lokalne organizacije Crvenog krsta Republike Srpske prikupljaju pomoć, a uz posredstvo Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine će se voziti za Turkiye i Siriju.

Željkica Ilić je naglasila da vjeruje u humanost Banjalučana.

"To se pokazalo nekoliko puta u tim kriznim situacijama, zaista građani Banjaluke jesu humani. Juče smo počeli, nije to nekakav prevelik odziv, ali zadovoljni smo za početak, jer imamo mnogo poziva od privrednih društava koji su se javili i koji će se organizovati i uručiti pomoć i vjerujem da će akcija biti uspješna", rekla je Ilić.

Istakla je da su privrednim društvima dostavili listu potrebnih artikla, te da su pozvali sugrađane i privredna društva da se priključe akciji.

Naglasila je da je stanovništvo u zemljotresima pogođenim područjima u velikoj potrebi.

"To se ne može porediti ni sa jednom katastrofom ovdje do sada, ali poučeni našim iskustvom u tim katastrofama - potrebe su uvijek velike, a ovo je stvarno nemjerljivo", rekla je ona.

Predrag Krstović je danas donio pomoć u Vatrogasni dom u Banjaluci, za koju kaže da je pripremila njegov supruga. Smatra da je u ovakvim situacijama izuzetno važna solidarnost. Prisjetio se da je 1969. godine i u Banjaluci bio zemljotres, pa bi Banjalučani trebalo dobro da pamte u kakvoj su situaciji bili.

Govoreći o potrebama stanovništva u zemljotresima pogođenim područjima rekao je: "U potrebi su kako nisu, koliko god se pomaže, ne možeš mu pomoći, izgubio je svoju kuću, to je teško".

Banjalučanin koji je rekao da se preziva Palislamović došao je na ovu lokaciju da se informiše o načinima uplate novčanih sredstava. Namjerava da jednake novčane iznose uplati za pomoć stanovništvu u Turkiye i Siriji. Smatra da građani treba da imaju razumijevanja za prirodne katastrofe i ljude koji zbog njih ispaštaju, i pruže pomoć.

"To se ne može mjeriti, a opet koliko-toliko. Težak je život, ali koliko se može neka svako odvoji", rekao je Palislamović.

Crveni krst Republike Srpske posredstvom opštinskih i gradskih organizacija realizuje humanitarnu akciju pomoći za ugroženo stanovništvo Turkiye i Sirije.

Aktivan je humanitarni broj 17023 na koji se jednim pozivom doniraju 2 KM za pomoć stanovništvu Turkiye i Sirije.

Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun Društva Crvenog krsta/križa BiH broj: 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka d.d. Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras u Turkiye, pogodili su 11 provincija, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

Najmanje 38.044 osobe poginule su u Turkiye u dva snažna zemljotresa.

U Siriji je najmanje 3.688 ljudi poginulo, a više od 14.700 osoba je povrijeđeno.

TRT Balkan / agencije