Sporna fotografija prikazana je na jednom od panela tokom centralnog obilježavanja 28 godina od “Oluje”.      Foto: FENA

"Posebno se izvinjavamo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i rukodovstvu RS i Republike Srbije, jer je ovo isključivo i jedino greška za koju je kriva agencija 'Pozitiv' i preuzimamo svu odgovornost za to. Naglašavamo da odgovornost za ovu grešku u potpunosti pada na našu agenciju. Organizator događaja nije imao nikakve veze sa ovom nesmotrenom greškom niti je mogao da predvidi ovakvu situaciju", naveli su iz ove agencije.

Agencija, "Pozitiv", također, upućuje iskreno izvinjenje porodicama Mujkić i Gušo, kao i svim učesnicima komemorativnog skupa, zbog ove nenamjerne greške. Iz Agencije su istakli da su u izradi materijala koristili pogrešnu fotografiju i to je ozbiljan propust za koji ne postoji opravdanje.

Taj propust, kako navode, nije učinjen s namjerom da se bilo ko povrijedi, omalovaži ili zloupotrebi i nadaju se da će svi prihvatiti njihovo iskreno izvinjenje.

Sporna fotografija prikazana je na jednom od panela tokom centralnog obilježavanja 28 godina od “Oluje”, koje su zajednički u Prijedoru organizovali RS i Srbija.

Autor je fotograf AFP Joel Robine. On je uslikao Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno sa hiljadama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine.

TRT Balkan / agencije