Abazović: "To će da znači da ni uz novac nećete moći doći do električne energije."      Foto: AA

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je danas, odgovarujući na pitanja poslanika u Skupštini tokom Premijerskog sata, da je scenario energetske krize tokom jeseni moguć i u Crnoj Gori.

On je kazao da je potpredsjednik Vlade Njemačke poručio da se ljudi pripreme da se kraće tuširaju i da pripreme toplu odjeću za zimski period zato što misli da će da nastane energetska kriza na jesen i dodao da bi naišli na podsmjeh da to izjavi neko od članova crnogorske Vlade.

"Nekoliko puta sam napominjao da se taj scenario može desiti Crnoj Gori i nama je cilj da se to ne desi. Sve aktivnosti svih ministara su preusmjerene ka tome", rekao je Abazović.

Crnogorski premijer je kazao da će nastati energetski kolaps, ako se obistine najave da na jesen isporuka gasa iz Rusije prema Zapadnoj Evropi ne bude na nivou koji zadovoljava njihovu ekonomiju, pa bi u tom slučaju te države prešle na proizvodnju električne energije.

"To će da znači da ni uz novac nećete moći doći do električne energije, ja se nadam da do toga neće doći. Mi nismo zavisni od gasa, nismo dio mreže, ali bih želio da nekad postanemo", rekao je Abazović.

On je kazao da su u fokusu ove Vlade ekonomske teme, a da mediji akcenat stavljaju na druge teme. Poručio je da građani Crne Gore plaćaju najjeftinije gorivo i namirnice u regionu, izuzev Srbije.

"Strane direktne investicije su od prvog januara do kraja maja ove godine u Crnoj Gori na nivou od 306 miliona, što je najveći prihod u posljednje četiri godine", rekao je premijer Abazović.

Dodao je da je broj turista u ovom trenutku na 94 odsto popunjenosti u odnosu na 2019. godinu.AA