Njihova zajednička avantura na Kilimandžaru predstavlja inspirativan primjer očinske podrške.            Foto: TRT Balkan

Petogodišnji dječak iz Srbije Ognjen Živković nedavno je ostvario izuzetan podvig postavši najmlađa osoba koja je osvojila vrh Kilimandžara, najviše planine Afrike.

U ovu avanturu krenuo je sa svojim ocem Zoranom, a za nju je zaslužan i Ognjenov deda. Ognjen živi s ocem, majkom i sestrom u Njemačkoj.

Ognjenov otac Zoran Živković, ljekar i iskusni alpinista, pružio je neizmjernu podršku svom malom sinu tokom cjelokupnog zahtjevnog putovanja.

Njihova zajednička avantura na Kilimandžaru predstavlja inspirativan primjer očinske podrške, te će ostati zapisana u planinarskoj historiji.

Zoran je za TRT Balkan rekao da je ljubav prema planinarenju u njihovoj porodici urođena, ona datira iz njegovog djetinjstva pa se prenijela i na njegovog sina.

Ognjenov otac, ljekar i iskusni alpinista, pružio je neizmjernu podršku svom sinu.             Foto: TRT Balkan

Kao dječak, Zoran je imao globus u obliku gumene lopte, poklonjen od pokojnog oca, gdje mu je on kao djetetu pokazivao razna svjetska čuda, između ostalog, najviše u pamćenju mu je ostao Kilimandžaro.

Prije godinu, Zoranov otac je došao da posjeti sina i ponovo se otvorila tema o osvajanju Kilimandžara.

Kilimandžaro je uvijek bio dio njihovih porodičnih tema.

Nažalost, Zoran je nedugo kasnije izgubio oca i brata, u vrlo kratkom vremenskom periodu, pa je planinarenjem pronašao i način kako da se nosi sa svojim emocijama, uz svoju najveću podršku, sina Ognjena.

Planiranje puta za Afriku trajalo je više od godinu. Proučavali su sve moguće greške koje bi mogle nastati tokom planinarenja, istraživali su u mnogobrojnim člancima, časopisima i knjigama o opasnostima koji bi se mogle desiti na putu.

5-godišnji Ognjen je i prije osvajao vrhove iznad 3.000 metara.            Foto: TRT Balkan

Posjedovali su svu profesionalnu opremu koja je potrebna za putovanje. Zoran je podnio sve dokaze o tome kako je izučavao dječiju fiziologiju i fiziologiju odraslog čovjeka, kao i dokaze o tome da dnevno mogu preći više od 20 km po jednoj ruti.

A kada je putovanje završilo, Ognjen nije bio ni svjestan čina koji je postigao.

“Pred samo to svitanje, na nekih 100-tinjak metara, ja sam jednostavno zaplakao od sreće gledajući taj historijski događaj. Da jedno dijete od 5 godina obara svjetski rekord, osvaja Kilimandžaro”, rekao je Ognjenov otac za TRT Balkan.

Ognjen nije bio ni svjestan čina koji je postigao.          Foto: TRT Balkan

“Pitali smo Ognjena šta je uradio. Rekao je da se popeo na Kilimandžaro. Mada on još nije svjestan šta je svjetski rekord i šta znači biti prvi na svijetu”, dodao je.

5-godišnji Ognjen je i prije osvajao vrhove iznad 3.000 metara.

TRT Balkan