Udaljena dva kilometra od rječice Catak, ova pećina je duga 200 metara, široka 20 metara i visoka 25 metara.      Foto: AA

Među prirodne ljepote koje privlače sve više turista, ljubitelja prirode i arheologije su i dvije pećine u provinciji Van, a riječ je o pećini Seyh Curuh koja je dom endemičnih žutopjegavih daždevnjaka i trospratna stambena pećina s osam prostorija uklesanih u stijeni.

Pećina Seyh Curuh smještena je na padinama planine Kato u okrugu Catak i krase je impozantni stalaktiti i stalagmiti.

Udaljena dva kilometra od rječice Catak, ova pećina je duga 200 metara, široka 20 metara i visoka 25 metara, a dom je pjegavim daždevnjacima koji su u opasnosti od izumiranja.

Predsjednik lokalnog sportskog kluba Omer Demez rekao je za Anadolu da su intenzivirane aktivnosti planinarenja i istraživanja pećina počele da privlače pažnju u regionu.

Pećina Seyh Curuh je dom endemičnih žutopjegavih daždevnjaka.     Foto: AA

"Najzanimljivija karakteristika pećine je voda koja se nalazi u njoj. U ovoj vodi žive ugroženi pjegavi daždevnjaci. Pokušavamo zajedno zaštititi ova stvorenja. Mnogi ljubitelji prirode dolaze ovdje upravo da vide ovu lijepu i rijetku životinju", kazao je Demez.

Planinar Mahmut Celik je kazao da je očaran prirodnom ljepotom tog kraja, a posebno pećinom i njenim pjegavim daždevnjacima.

Instruktor planinarenja Baris Turgut istakao je da je i sam ulaz u pećinu veoma fascinantan.

"To je velika i duboka pećina. Unutrašnjost nas je jako iznenadila. Tu žive slijepi miševi i mnoge vrste ptica. Ovo je i česta destinacija divljih koza. U dubini pećine su fascinantni stalaktiti i stalagmiti", rekao je Turgut.

Pećina Seyh Curuh smještena je na padinama planine Kato u okrugu Catak i krase je impozantni stalaktiti i stalagmiti.     Foto: AA

U Vanu se nalazi i stambeni prostor uklesan u velikoj stijeni. Smješten je u brdovitom području na nadmorskoj visini od 2.150 metara u mjestu Baglama u okrugu Gevas i registriran je pod nazivom "Crkve u stijeni Ucpinar".

I ovo mjesto privlači veliki broj ljubitelja prirode i arheologije.

Na području naselja, koje je teško uočljivo zbog svojih uskih ulaza, nalaze se stepenice uklesane u stijene, široke i visoke prostorije, podrum, niša i klinasti zapisi na zidovima.

Osam prostorija uklesanih na tri nivoa stijene, smješteno je na mjestu s impozantnim pogledom na jezero Van, a smatra se da se da je to mjesto korišteno još u Srednjem vijeku.

TRT Balkan / agencije