Ova godišnjica je posebna zbog činjenice da su nedavno pokrenuti radovi na adaptaciji, rekonstrukciji i opremanju zgrade ženskih odjeljenja Medrese.      Foto: medresa.edu.ba

Medresa predstavlja mjesto gdje se uči, odnosno gdje se učenjem odgaja, a u islamskoj civilizaciji i kulturi označava instituciju koja prenosi islam medijem odgoja, znanja, učenja, prosvjećivanja i obrazovanja.

Suštinski, medresa je srednja vjerska škola. Svoje polaznike odgaja i obrazuje u duhu islamskih propisa i na taj način ih osposobljava za nastavak školovanja i usavršavanja na islamskim i drugim fakultetima u zemlji i inostranstvu.

Nastava u Gazi Husrev-begovoj medresi traje četiri godine i izvodi se na bosanskom jeziku a, u pravilu, svi redovni učenici stanuju u učeničkom domu, zbog čega, između ostalog, djeluje kao jedinstvena škola s muškim i ženskim odjeljenjima.

486. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu

"Od osnivanja 1537. do danas, Medresa je u svakoj novoj historijskoj epohi nalazila svoje mjesto i djelovanje prilagođavala potrebama, vremenu i prilikama kroz koje je prolazila. Ona je danas srednja vjerska škola, s nastavnim planom i programom koji je veoma sličan gimnazijskom, a kako bi njenim svršenicima bilo moguće upisati bilo koji fakultet u BiH, ali i izvan države. Ustanovili smo da naši svršenici studiraju u 15 zemalja, na desetinama različitih i najprestižnijih univerziteta, te postižu zavidne rezultate. Također, zauzimaju visoke pozicije u različitim oblastima u BiH i svijetu", kazao je za Agenciju MINA profesor Halim Husić.

Ova godišnjica je posebna zbog činjenice da su nedavno pokrenuti radovi na adaptaciji, rekonstrukciji i opremanju zgrade ženskih odjeljenja Medrese.
„Gazi Husrev-begova medresa je obrazovala više hiljada ljudi koji su u bošnjačkom narodu širili islamski moral i nauku, nadživjela je dvije imperije, više različitih državnih poredaka i ostala baklja s jasnim sjajem kadra da sija i u vremenima koja su pred njom“, navodi se iz ove škole.
Medresa trenutno broji više od 480 učenika i učenica raspoređenih u 16 odjeljenja, po dva muška i dva ženska u svakoj generaciji. Ove školske godine četiri maturska odjeljenja završavaju svoje školovanje u medresi, ukupno 110 maturanata i maturantica. U novu školsku godinu medresa planira upisati 4 odjeljenja, 2 muška i dva ženska, odnosno 120 učenika i učenica.

Zbog svega navedenog iz sadržaja programa i rada Gazi Husrev-begove medrese, dobro definiranih ciljeva, brižljivo odabranih metoda i pažljivo odvaganih mogućnosti, Gazi Husrev-begova medresa uvijek je privlačila veliku pažnju osnovaca i njihovih roditelja.

Centralni događaj obilježavanja godišnjice predstavlja svečana akademija koja se održava danas. Na svečanoj akademiji tradicionalno budu proglašeni laureati, odnosno osobe koje su svojim radom dale poseban doprinos afirmaciji Medrese.

"Ove godine to su dr. Munir Mujić i prof. Ismet Veladžić kojima ćemo uručiti plakete. Također, uručit ćemo zahvalnice i priznanja i jednom broju 'prijatelja Medrese', koji svojim radom pomažu ovu ustanovu", zaključio je Husić.

TRT Balkan