U okviru projekta osigurat će se osnovna pomagala učenicima u potrebi, a školsko osoblje proći će obuku o alatima i metodama inkluzivnog obrazovanja.      Foto: AA

Hrvatska će kroz Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) izdvojiti 2,5 miliona eura za izgradnju nove škole u turskom gradu Hatayu, te obnovu još tri škole u Adiyamanu, Kahramanmarasu i Malatyi, koje su porušene i oštećene u razornim zemljotresima koji su 6. februara prošle godine pogodili jugistok Turkiye.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, tokom službene posjete Turkiye govorio je o inicijativi "Croatia Rebuilding Inclusive Schools Project (CRISP)".

Grlić Radman izjavio je da će Hrvatska dati 2,5 miliona eura UNDP-u za izgradnju škole i obnovu tri škole u četiri pokrajine pogođene zemljotresom 6. februara, sa epicentrom u Kahramanmarasu.

"Kada je Hrvatsku u decembru 2020. pogodio razorni zemljotres, Turkiye je pokazala veliku solidarnost. Mi to nismo zaboravili i zato smo preuzeli na sebe da doprinesemo oporavku Turkiye nakon zemljotresa prošle godine, a koji su uzrokovali mnoge smrtne slučajeve i veliku štetu", kazao je hrvatski ministar.

U saradnji UNDP-a i hrvatske vlade, u Hatayu će biti izgrađena potpuno opremljena osnovna škola prilagođena osobama s invaliditetom, a po jedna škola u Adiyamanu, Kahramanmarasu i Malatyi bit će obnovljena i opremljena opremom prilagođenom osobama s invaliditetom.

U okviru projekta osigurat će se osnovna pomagala učenicima u potrebi, a školsko osoblje proći će obuku o alatima i metodama inkluzivnog obrazovanja.

Uz potpisani memorandum o razumijevanju, Ministarstvo nacionalnog obrazovanja Turkiye i UNDP postigli su dogovor o izgradnji modela inkluzivne škole koja se planira izgraditi u Hatayu u blizini aerodroma Hatay.

"Nažalost, zemljotresi su onesposobili hiljade ljudi, a 967 škola u 11 pokrajina je uništeno ili oštećeno. Uz izdašnu podršku iz Hrvatske, UNDP će doprinijeti naporima da se izgradi i opreme četiri škole u skladu s modelom inkluzivnog obrazovanja", poručila je stalna predstavnica UNDP-a u Turkiye Louisa Vinton.

Zahvalivši Hrvatskoj na inicijativi, zamjenik ministra nacionalnog obrazovanja Turkiye Omer Faruk Yelkenci je kazao:

"Važno je obnoviti neograničeni pristup obrazovanju za djecu s invaliditetom u regiji pogođenoj zemljotresom. S UNDP-om želimo stvoriti model prilagođen osobama s invaliditetom u u smislu arhitekture i pristupa kako bi djeca s invaliditetom mogla učiti i igrati se sa svojim vršnjacima."

TRT Balkan / agencije