Dvije trećine zemlje je devastirano.            Foto: AP

Slovenačka vlada je u utorak odlučila da proglasi 14. august Danom solidarnosti, kada će građani dobiti slobodan dan kako bi pomogli u sanaciji poplava.

Objavljujući odluku, premijer Robert Golob je rekao da država želi da okonča težak period u duhu solidarnosti, prenela je STA.

Dodao da će ljudi dobiti slobodan dan "kako bi pomogli poznaniku, komšiji, prijatelju i svima koje su pogodile teške poplave".

U video obraćanju objavljenom na Instagram profilu, Golob je naveo da je posljednjih dana stiglo mnogo inicijativa i prijedloga građana povodom katastrofalnih poplava, a jedan od njih je bio da se 14. august proglasi slobodnim danom kako bi "svi mogli da pokažu onima koji su pogođeni katastrofom da nisu sami“.

"Vlada je odlučila da 14. august bude dan solidarnosti, dan kada će cijela Slovenija udružiti snage i svako od nas će dati svoj maksimum", rekao je Golob i naglasio da je uvjeren da Slovenija to može.

U međuvremenu, Privredna i industrijska komora (GZS) izrazila je kritike, rekavši da bi dan solidarnosti stvorio dodatne troškove za kompanije u drugim dijelovima zemlje. Štaviše, neradni dan će uticati i na kompanije pogođene poplavama koje su uspjele da saniraju štetu i koje planiraju da se ponovo pokrenu.

To će povećati njihove troškove povrh štete od poplava sa kojom već moraju da se nose.

GZS smatra da bi bilo bolje da, umjesto slobodnog dana, vlada naredi da se dnevni trošak rada donira za pomoć poplavama.

Ako 14. august bude slobodan dan znači da će Slovenci imati četiri slobodna dana između petka i utorka, državnog praznika, kada hrišćani slave Veliku Gospojinu.

Ogromne poplave koje su pogodile zemlju krajem prošle nedjelje proglašene su najgorom prirodnom katastrofom od sticanja nezavisnosti.

Dvije trećine zemlje je devastirano i mnogi su izgubili svoje domove, a smatra se da je šest osoba poginulo u nevremenu.

Tanjug