Tarner pohvalio inicijativu "Otvoreni Balkan".    Foto: AA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu s kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Tarnerom o odnosima dve zemlje, evropskim integracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i drugim aktuelnim pitanjima.

Kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika, Vučić je rekao da Srbija ulaže ogroman napor u dijalogu sa Prištinom i da je to jedini pravi put za postizanje održivog dogovora i rešavanje kriznih situacija "izazvanih jednostranim potezima tamošnje vlasti".

Naglasio je da Srbija poštuje i Dejtonski sporazum i integritet Bosne i Hercegovine, uključujući i integritet Republike Srpske u okviru BiH.

Kongresmen je rekao da ceni liderstvo Vučića i njegovu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da je impresioniran ekonomskim rezultatima Srbije, navodi se u saopštenju.

Tarner je kazao da svaki put kada dođe u Srbiju vidljivo je veće približavanje Evropskoj uniji te je pohvalio inicijativu ‘Otvoreni Balkan’.

Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci SAD-a putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.
Istakao je i da je Srbija posvećena što sadržajnijoj saradnji sa SAD-om i unapređenju odnosa dve zemlje, te konstatovao da je robna razmena dveju država na rekordnom nivou i da će preći 1,2 milijarde dolara.

TRT Balkan / agencije