Ustavni sud Bosne i Hercegovine je usvojio zahtjev Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, za donošenje privremene mjere.     Foto: Fena

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlukom o privremenoj mjeri privremeno je stavio van pravne snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Određeno je da odluka stupa na snagu odmah i da proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zahtjevima. Ustavni sud podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ni u kojem slučaju ne prejudicira konačnu odluku Ustavnog suda BiH u ovom predmetu.

Naime, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao plenarnu sjednicu na kojoj je usvojio zahtjev Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za donošenje privremene mjere u predmetu broj U 17/22.

Džaferović: Očekujem od svih institucija da poštuju odluku Ustavnog suda

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je da je odluka Ustavnog suda očekivana.

"Usvajanje entitetskog Zakona o lijekovima i pratećih propisa bilo je flagrantno kršenje ustavnopravnog poretka. Tu nikada nije bilo dileme. Očekujem od svih institucija, nosilaca dužnosti, službenika kao i svih drugih u BiH da poštuju ustavni poredak", istakao je Džaferović.



AA