Džaferović je ponovio poziv da se međunarodnim akterima u oblasti ljudskih prava omogući pristup cijeloj teritoriji Ukrajine.     Foto: Reuters

Predsjedavajući Džaferović je, uz zahvalnost iskazanu povodom poziva i prilike da se obrati učesnicima ovog događaja, podsjetio na temeljne odrednice vanjske politike BiH.

“Vanjska politika Bosne i Hercegovine prema međunarodnim partnerima, što uključuje i prijateljsku Ukrajinu, zasniva se na otvorenosti i ravnopravnosti, uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principu miroljubive saradnje, poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju obostranih interesa, što je izričito navedeno u strategiji Vanjske politike BiH, koja je u potpunosti u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija”, istaknuo je Džaferović.

Istovremeno, podsjetio je da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 6. marta 2014. godine usvojilo posebnu izjavu o situaciji u Ukrajini.

“Tom izjavom Predsjedništvo je izrazilo оčеkivаnjе dа ćе dо rјеšеnjа nоvоnаstаlе krizе dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа izmеđu svih rеlеvаntnih strаnа, uz kоnstruktivnu pоdršku ciјеlе mеđunаrоdnе zајеdnicе, nа оpćeprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа”, kazao je Džaferović.

Dodao je da je tom prilikom Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе također izrazilo punu pоdršku nаpоrimа za prеvаzilаžеnje trеnutnе situаciје i оdržаnjа mirа i pоtrеbnе sigurnosti, te pozvalo sve strаnе u spоru dа sе uzdržе оd upоtrebе silе i žurno оtpоčnu pоlitički diјаlоg zа rјеšеnjе nоvоnаstаlе situаciје, u intеresu mirа, rеgiоnаlnе i glоbаlnе stаbilnоsti.

“Godinu dana nakon održavanja nelegalnog i nelegitimnog referenduma, i posljedične nezakonite aneksije Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije, 16. marta 2015. godine Bosna i Hercegovina se pridružila deklaraciji visokog predstavnika u ime EU o Krimu, kojom je potvrđena čvrsta opredijeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”, potcrtao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Precizirao je da je istom deklaracijom nastavljeno s osudom tog čina kršenja međunarodnog prava, te je istaknuto da je ilegalna aneksija Krima i Sevastopolja direktan izazov međunarodnoj sigurnosti, s ozbiljnim implikacijama na međunarodni pravni poredak koji štiti jedinstvo i suverenitet svih država.

“Također, istaknuta je posvećenost potpunoj provedbi politike nepriznavanja, uključujući i restriktivne mjere. Ponovo je potvrđena duboka zabrinutost zbog kontinuiranog vojnog jačanja i pogoršanja stanja ljudskih prava na poluostrvu Krim, uključujući uskraćivanje slobode govora i progon pripadnika manjina”, kazao je.

Džaferović je, također, podsjetio da je ponovljen poziv da se međunarodnim akterima u oblasti ljudskih prava omogući potpun, slobodan i neograničen pristup cijeloj teritoriji Ukrajine, uključujući Krim i Sevastopolj.

“Ponavljam, Bosna i Hercegovina se pridružila ovoj deklaraciji visokog predstavnika u ime Evropske unije o Krimu”, naglasio je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da se nakon invazije Ruske Federacije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, Bosna i Hercegovina, slijedom prethodno navedenog, pridružila brojnim međunarodnim dokumentima, kao što su: Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija „Agresija na Ukrajinu“; Odluka Vijeća Evrope o suspenziji predstavništva Ruske Federacije iz Vijeća Evrope; Deklaracija visokog predstavnika u ime Evropske unije o invaziji oružanih snaga Ruske Federacije na Ukrajinu i nizu pratećih deklaracija, kao i nizu odluka drugih međunarodnih institucija i organizacija.

Naglasio je da su prethodno izneseni stavovi BiH doneseni slijedom odluka institucija, te međunarodnih obaveza, uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom i druge akte.

“Na kraju, uprkos vanjskim i unutrašnjim pritiscima, kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, mogu reći da nisu promijenjeni navedeni zvanični stavovi države Bosne i Hercegovine o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i o osudi postupaka kojima se povređuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, obraćajući se putem videolinka na samitu Krimske platforme.

Samitu se obraćaju predstavnici 50 država, uključujući šefove država i vlada, pored ostalih - njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanski premijer Boris Johnson, kanadski premijer Justin Trudeau, američki državni sekretar Anthony Blinken, italijanski premijer Mario Draghi, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, poljski predsjednik Andrzej Duda, japanski premijer Kishida Fumio i nizozemski premijer Mark Rutte.

Također, na samitu se obraća generalni sekretar UN-a Antonio Gutters, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg, te brojni drugi zvaničnici, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

TRT Balkan / agencije