Reakcije na Schmidtove izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH

Kako se naglašava iz OHR-a, paket sadrži amandmane na Izborni zakon i Ustav Federacije BiH i isključivo se odnosi na postizborno konstituiranje indirektno izabranih tijela.

"Ove mjere imaju za cilj poboljšati funkcionalnost Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i osigurati blagovremenu provedbu rezultata izbora iz oktobra 2022. godine. Ovim mjerama utemeljuje se ambijent za daljnju izbornu i ustavnu reformu, uključujući i ispunjavanje obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela na putu integracije u EU i rješavanje konkretnih problema s kojima se ova zemlja suočava. Ove mjere također jačaju ustavne zaštitne mehanizme za konstitutivne narode koje su osigurali Dejtonski mirovni sporazum i Ustav, uz istovremeno sprečavanje zloupotrebe ili paralize sistema", navodi se, pored ostalog, u saopćenju OHR-a.

Schmidtova odluka je da Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ima 80 delegata, po 23 u svakom klubu naroda. Ranije je bilo 58 delegata, po 17 u klubovima konstitutivnih naroda te sedam u klubu Ostalih. Nametnuo je i djelomične izmjene Ustava FBiH kako bi se izmjene Izbornog zakona mogle implementirati.

Ambasada SAD-a u BiH pozdravila odluku visokog predstavnika

Pozdravljamo odluku Schmidta da ojača stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine kroz izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona BiH. Ova akcija je bila i hitna i neophodna. Kako su rekli, odluka visokog predstavnika se bavi problemima koji već dugi niz godina muče Federaciju Bosne i Hercegovine.

"Četiri godine nakon izbora 2018. godine, Federacija nije implementirala rezultate, a Ustavni sud Federacije je gotovo paraliziran. Ovo je lišilo stanovnike Federacije njihovih ustavnih prava, podrilo vladavinu zakona i ohrabrilo etnonacionaliste širom BiH. Zajedno, ovi problemi ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH", kažu iz Ambasade SAD-a u BiH.

Kako su dodali, godinama su političke stranke imale više mogućnosti da riješe neriješene probleme funkcionalnosti i podjele vlasti u Federaciji, uključujući august i septembar, kada ih je visoki predstavnik pozvao da traže kompromis u dobroj vjeri.

"Međunarodna zajednica ne može dozvoliti da se nefunkcionalnost Federacije nastavi još četiri godine, i ne može više vjerovati u prazna obećanja i opredjeljenja političkih lidera da će ovoga puta pregovarati u dobroj vjeri, praviti smislene kompromise i oni će interese naroda koje predstavljaju staviti iznad svojih, uskih etnonacionalističkih ili finansijskih interesa. Prošlo je vrijeme za prazna papirna obećanja od lidera koji ih uporno ne ispunjavaju", naglasili su.

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH na dan kada su u BiH održani Opći izbori, oglasio se i State Department.

“Odluka visokog predstavnika rješava probleme koji godinama muče Federaciju Bosne i Hercegovine. Ova akcija je bila i hitna i neophodna kako bi se osigurao suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH”, poručio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

EU: To je bila odluka isključivo visokog predstavnika Schmidta

Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) navodi da je to bila odluka isključivo visokog predstavnika koji izvršne ovlasti (Bonske ovlasti) treba koristiti isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji.

"Jačanje funkcionalnosti institucija BiH ključni je prioritet na putu BiH ka članstvu u EU. Tokom gotovo godinu, EU i Sjedinjene Američke Države su facilitirale razgovore o ustavnoj i izbornoj reformi. Duboko žalimo što političke stranke nisu uspjele da postignu izbalansirani dogovor o paketu reformi koji bi sveobuhvatno odgovorio na neriješena pitanja, uključujući funkcionalnost FBiH i Doma naroda FBiH", navode iz Delegacije EU u BiH.

Ističu da ustavna reforma, u skladu sa zahtjevima iz odluka Evropskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije, u dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, i dalje je hitan i neispunjen zadatak.

"Neprovedene su i preporuke OSCE-ovog ODIHR-a i GRECO-a u vezi s transparentnošću i integritetom izbora. Lideri političkih stranaka u BiH su se dogovorili 12. juna u Briselu da će se pozabaviti ovim pitanjima u roku šest mjeseci nakon formiranja nove vlasti. Pozivamo ih da ispoštuju ovu obavezu", poručuju iz EU.

Velika Britanija pružila podršku Schmidtu

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly dao je podršku visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu koji je nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.

“Ujedinjeno Kraljevstvo podržava ulogu visokog predstavnika u BiH i njegovog Ureda. Žalosno je da su ovlasti visokog predstavnika i dalje potrebne u BiH, ali u nedostatku domaće političke volje ili liderstva, visoki predstavnik ima važnu ulogu u implementaciji Dejtonskog sporazuma i pružanju podrške okviru za prosperitetnu budućnost. Njegove današnje odluke treba posmatrati u tom svjetlu. Funkcionalne vlasti, na svim nivoima, ključne su za osiguranje napretka i stabilnosti. Domaći politički akteri moraju sada raditi zajedno i implementirati izborne rezultate te podržati reforme potrebne za napredak BiH na euroatlantskom putu”, naveo je Reilly.

Izetbegović: Odluka Schmidta je pojačala poziciju HDZ-a

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), smatra da je odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona definitivno pojačala poziciju HDZ-a.

"Ona je definitivno pojačala poziciju HDZ-a. Nametnuti su i mehanizmi deblokade koje smo ovlaš razmotrili, još ćemo to analizirati, pa ćemo imati konačan stav SDA povodom toga. Ona će olakšati formiranje vlasti, ali će definitivno dati stvari HDZ-u u šake", istakao je Izetbegović.

Kako je kazao, mehanizmi deblokade su u velikoj mjeri na linijama onoga što je SDA tražila u Neumu.

"S tim da smo mi tražili da se Dom naroda svede isključivo na funkciju zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Tu nam nije izašao u susret gospodin Schmidt", dodao je Izetbegović.

Dodik: Schmidt je kukavica

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i dosadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nametanje Izbornog zakona BiH pokazuje nakaradan sistem BiH i da se visoki predstavnik Christian Schmidt na neki način želi dodvoriti Hrvatima.

„Christian Schmidt je kukavica i to je uradio pred sami kraj izbora, a sutra će, vjerujem, biti u Njemačkoj“, rekao je Dodik u nedjelju navečer.

Dodik je rekao da se protivi nametanjima u BiH i da se ove izmjene Izbornog zakona BiH ne odnose na Republiku Srpsku.

On je ponovio da su Hrvati devastirani u izbornom procesu BiH.

„Željko Komšić je podvala Hrvatima i on je eksponent muslimanske politike“, dodao je Dodik.

Čović najavio nastavak razgovora o izmjenama Izbornog zakona i ustava zemlje s ciljem potpune jednakopravnosti Hrvata.

Potvrdio je kako je imao telefonski razgovor s visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom. Pozdravio je brigu međunarodne administracije oko izmjena koje su dodnesene u nedjelju, ali je rekao kako nisu zadovoljni činjenicom da nije izmijenjen Izborni zakon po presudi Ustavnoga suda BiH kojom se insistira da u vlasti budu predstavnici koje taj narod dominantno izabere.

Plenković: Pregovori se moraju nastaviti jer su Hrvati opet preglasani

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je pozdravio odluku OHR-a.

"U tome smo ga sve vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama", kazao je Plenković.

Dodao je da izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i pridonose ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda i Vladi Federacije BiH.

"Poslije izbora potrebno je da politički akteri nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu. Ponovo svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda", istakao je Plenković.

Zovko: Schmidtov potez uspjeh hrvatske i diplomatije Plenkovića

Potez visokog predstavnika Christiana Schmidta Željana Zovko, zastupnica u EU parlamentu, vidi kao veliki uspjeh Andreja Plenkovića i hrvatske diplomatije, koja je iza kulisa radila na tome da Hrvati ne budu izbačeni iz igre i ukazala na katastrofalnu mogućnost srljanja BiH u put bez povratka - da su Hrvati ostali bez utjecaja na formiranje vlasti.

“Ovo je akcija spašavanja BiH i vraćanja na pravi kolosijek. Odluka je uvod u pravi rad koji se sada treba odvijati. Znamo da je Izetbegović rekao da nikada nije u dobroj volji radio pregovore o promjeni Izbornog zakona. Sada gledamo na odluku Schmidta kao nastavak i produžetak jedne velike utakmice, koja će označiti u kojem će smjeru ići BiH, prema evropskim integracijama ili će tonuti dalje u poluovisnički sistem. Ja čvrsto očekujem i nadam se da će se dogoditi najbolja moguća opcija, da Borjana Krišto uđe u Predsjedništvo, da se BiH vrati na evropski kolosijek i da se donese Izborni zakon koji će garantirati Hrvatima da će u budućnosti imati pluralizam i moći birati između različitih kandidata”, rekla je Zovko.

Potez visokog predstavnika Schmidta Zovko je ocijenila velikim uspjehom Hrvatske kao zemlje članice Evropske unije, koja je upozorila svoje partnere u Uniji da se ovom krizom mora nastaviti baviti.

TRT Balkan