“Obe strane moraju imati garancije da su akcije nagrađene, kontramerama sa druge strane”, kazao je Borell.     Foto: AA

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell izjavio je da na sastanku lidera Kosova i Srbije u okviru dijaloga na visokom nivou u Briselu, premijer Kosova Albin Kurti nije prihvatio kompromisni predlog EU o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Borrell je, kako je kazao, ponudio da stranke paralelno počnu da sprovode zahteve, kako bi obe strane nešto dobile i nešto dale, ali premijer Kurti nije bio spreman da se krene sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom, nego je tražio prvo de fakto priznanje Srbije.

Visoki predstavnik je kazao da i Evropska unija i šira međunarodna zajednica, uključujući američke partnere, vide ovo kao jedini način da zakon funkcioniše.

“Obe strane moraju imati garancije da su akcije nagrađene, kontramerama sa druge strane”, kazao je Borell.

“Nažalost, nakon dugog sastanka, premijer Kurti nije bio spreman da krene napred i započne kredibilan proces za osnivanje Zajednice. On je insistirao na formalnom de facto priznanju kao prvi korak“, rekao je Borrell, dodavši da je predsednik Vučić prihvatio predlog EU.

Borrell je rekao da, iako je Kosovo preduzelo korake ka deeskalaciji situacije na severu Kosova, "nije ispunilo sve uslove". Kazao je da EU ocenjuje da je put ostavke albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova najbrži i najbolji za nove izbore, dok je peticija predugačak i neizvestan put do izbora.

Takođe je kazao da kosovski Srbi treba da pokažu konstruktivnost i da bezuslovno učestvuju na izborima, za šta je kako je kazao, dobio uveravanja od srbijanskog predsednika.

“Ukoliko ne bude napretka na izborima, rizik od novih eskalacija će se nastaviti“, rekao je Borrell.

Poručio je da je za obe zemlje, ako žele da budu deo Evropske unije, uslov normalizacija odnosa.

Kurti: Ne mogu da prihvatim uslovljavanje od Srbije

Premijer Kosova Albin Kurti je nakon sastanka na visokom nivou u dijalogu Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, izjavio da nije bilo rezultata zato što nije mogao da prihvati uslovljavanje primene Osnovnog sporazuma o normalizaciji od strane Srbije.

Kurti je u obraćanju novinarima u Briselu kazao da je on predložio redosled koraka kako primeniti Osnovni sporazum iz Brisela od 27. februara i Aneks sporazuma iz Ohrida od 18.marta, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije izneo nikakav predlog.

“Sastanak nije imao neki rezultat. Nije moglo biti kompromisa, jer ne može biti kompromisa između predloga sa redosledom i starog uslovljavanja”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je kazao da je na današnjem sastanku tražio da vidi predlog Srbije za primenu Osnovnog sporazuma, ali da evropski posrednici nisu bili u mogućnosti da mu ga pokažu.

“Nakon sastanka su mi predata dva lista koja su bila samo na engleskom i na srpskom na ćirilici što predstavlja dokument star najmanje šest meseci, što je bio dokument uslovljavanja Srbije da se prvo mora sprovesti Zajednica opština sa srpskom većinom, sporazum od pre deset godina, a onda eventualno možemo preći na primenu Osnovnog sporazuma“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je kazao da član 10 Osnovnog sporazuma predviđa da se svi predhodno postignuti sporazumi moraju primeniti, ali ne da se bira koji će se sprovesti.

“Ja takvo uslovljavanje nisam prihvatio, ali nažalost evropski posrednik Lajčak je to uslovljavanje prihvatio”, kazao je Kurti i dodao da to dovodi u pitanje Lajčakovu poziciju kao posrednika.

U vezi puta do novih izbora u opštinama na severu Kosova, Kurti je odgovarajući na pitanja novinara, rekao da gradonačelnici ne mogu biti primorani da podnesu ostavku u ime bilo koga. On je kazao da zbog kolektivne ostavke predstavnika Srpske liste ne mogu da ispaštaju aktuelni gradonačelnici Albanci.

TRT Balkan / agencije