Spremaju se nove sankcije Rusiji.     Foto: Reuters

“Iznijet ćemo konkretan skup prijedloga za povećanje pritiska na Rusiju”, rekao je zvaničnik, javlja AFP.

Američki predsjednik Joe Biden putuje u subotu kako bi se pridružio čelnicima Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana na samitu u Bavarskoj.
Klub sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta u središtu je žestoke ekonomske i diplomatske kampanje za kažnjavanje Rusije, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru i nastavlja voditi bitke širom istočne regije, kao i okupirati dijelove juga.

Nakon učestvovanja na samitu G7, od nedjelje do utorka, Biden će sljedeće sedmice otputovati u Madrid na samit vojnog saveza NATO-a.

Podsjećamo, EU je početkom ovog mjeseca uvela dodatni paket sankcija Rusiji, koji obuhvata djelimični embargo na izvoz ruske nafte u EU, isključivanje Sberbanke, najveće ruske banke iz swift sistema transkacija, zabranu emitovanja tri državna ruska medija u EU i proširenu listu sankcionisanih osoba.

Čelnici G7 u maju su objavili zajedničku izjavu u kojoj su obećali da će jače izolirati rusku ekonomiju i pojačati kampanju protiv ruskih elita koje podržavaju predsjednika Vladimira Putina.

Čelnici, kojima se na sastanku tada pridružio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, obavezali su se na "postupno ukidanje ovisnosti o ruskoj energiji, uključujući uvoz nafte".

Pozvali su predsjednika Putina da prekine blokadu koja je ometala ukrajinsku proizvodnju hrane i obećali da će nastaviti s kampanjom protiv finansijskih elita koje ga podržavaju.

TRT Balkan / agencije