Jedan od uvodničara bio je profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić.      Foto: AA

U svijetu u kojem više ne postoje višenacionalne države, tronacionalna država Bosna i Hercegovina je nemoguća. Bosna i Hercegovina ne može opstati nikako drugačije nego kao nacionalna država, poručeno je danas na konferenciji za novinare uoči redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", na kojoj se govorilo o temi "Koga to ugrožavaju Bosanci? Ko su građani BiH?".

Uvodničari pred današnju sesiju "Kruga 99" bili su profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić, bivši rektor Univerziteta u Tuzli i bivši bh. diplomata Enver Halilović i politolog Zlatko Hadžidedić.

Lavić ističe kako odavno traje proces planskog pretvaranja Bosne u slučajnu, vještačku i privremenu tvorevinu koju su navodno konstruirali komunisti i partizani 1943. godine, a onda internacionalni pregovarači u Daytonu 1995.

"To je antibosanski politički model i podvala u kojem se Bosna ne priznaje kao povijesna, kulturna i politička činjenica. U tom modelu političke ideologije niječe se bilo kakva mogućnost bosanske nacije i bosanskog identiteta. Samo bosanstvo je opanjkavano i interpretirano kao omražena nepostojeća kategorija. Uporno se pokušava nametnuti prevara da u Bosni nema Bosanaca, da Bosna nema svoj narod", kaže Lavić.

I do danas se pokušava odricati bilo kakva politička konotacija bosanstvu i ignorirati njegovu primarnu političku određenost koja proizlazi iz postojanja države Bosne i Hercegovine i svijesti građana koji se definiraju kao Bosanci.

"Bosanska nacija je danas pravno-politička činjenica koju još uvijek ignoriraju diletanti i nacionalisti etničko-religijske provenijencije koji se kriju iza narativa o 'tri konstitutivna naroda'. Spram bosanstva i bosanske nacije stoji antibosanski projekt sa svim njegovima destruktivnim sadržajima instaliranim već jedno stoljeće na tlu Bosne. Sadržaj tog projekta je oblikovao matricu društvene svijesti u kojoj je velikosrpstvo i velikohrvatstvo primarno, sveobuhvatno i definirajuće u odnosu na sve bosansko. To je čisti izraz srbijanskokrvatske (srbohrvaćanske) hegemonije nad Bosnom koja se odgleda u obrazovanju, raspodjeli političke vlasti, javnoj komunikaciji, kulturi, diplomatiji, ekonomiji, energetici i tako redom", ističe Lavić.

Enver Halilović navodi da zagovornici BiH kao multinacionalne države tvrde da Bosna i Hercegovina ne može biti građanska, liberalna, pa čak ni proliberalna.

"Ako ne možete biti ništa od ovoga, to znači da ne može biti ni država. Šta znači biti država ukoliko nije demokratska, građanska i liberalna. Ne znam da li su svjesni ove političke posljedice oni koji poriču mogućnost da BiH bude građanska, demokratska i liberalna država", rekao je Halilović.

Zlatko Hadžidedić ističe da ko god jednu grupu nazove nacijom automatski joj priznaje pravo na suverenitet i pravo na vlastitu državu.

"Dakle, kada mi danas govorimo o nekakvoj tronacionalnoj BiH treba unaprijed reći da je ona nemoguća u današnjem svijetu. Mi živimo u svijetu nacionalnih država u kojem više nema višenacionalnih država. To su bili Sovjetski savez, Jugoslavija, Čehoslovačka. Dolaskom kapitalizma te države su se raspale. Bosni i Hercegovini prijeti slična sudbina ukoliko prihvatimo da je ona višenacionalna država", upozorava Hadžidedić.

Ističe kako "Bosna i Hercegovina ne može opstati nikako drugačije nego kao nacionalna država", no, kako kaže, Bosanci su u ovoj državi ugroženi jer ima je zabranjeno pravo na postojanje.

"Mi smo stavljeni pred izbor da li da u ovom svijetu nacionalnih država opstanemo kao nacionalna država ili da nestanemo. Ukoliko želimo nestati prihvatit ćemo ovo što nam se nudi da smo nekakva tronacionalna država", zaključuje Hadžidedić.

TRT Balkan / agencije