Trenutno Portugal ima oko 250 vojnika na Kosovu    Foto: AA

Odbor za spoljne poslove i dijasporu Skupštine Kosova ugostio je delegaciju Odbora za spoljnu politiku Parlamenta Republike Portugal koja boravi u zvaničnoj poseti Kosovu.

Predsednik Odbora za spoljnu politiku Portugala Sergio Sousa Pinto na konferenciji za novinare je rekao da u parlamentu Portugala postoji snažan politički konsenzus u korist podrške Kosovu. On je istakao da su na Kosovu već nekoliko godina prisutne portugalske vojne trupe u sastavu KFOR-a, te da se solidarnost, prijateljstvo i podrška proširuju i na politički nivo.

“Podržavamo proces liberalizacija viza za Kosovo, što je bio dug put za Kosovo i zalažemo se za ubrzanje procesa integracije Kosova u Evropsku uniju. Budućnost Kosova je povezana s nama, s Evropskom unijom, naši interesi su zajednički i Kosovo će od Portugala dobiti svu diplomatsku pomoć koja mu je potrebna“, rekao je Pinto.

Predsednik kosovskog Odbora za spoljne poslove i dijasporu Haki Abazi izjavio je da je današnji sastanak nastavak odličnih odnosa koji su godinama građeni između dve Republike. Abazi je rekao da je od kolega Portugala, koji ima uticaj i odlične odnose s mnogim zemljama sveta koje govore portugalski jezik, zatražena podrška za nova priznavanja Kosova od tih zemalja.

"Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, o prioritetima Republike Kosovo u spoljnoj politici, a to su liberalizacija viza, članstvo u Savetu Evrope i članstvo u NATO-u, kao deo bezbednosti evropskog kontinenta. Sve ovo je zajedničko s Portugalom. Posebno smo tražili da nam Portugal pomogne i podrži nas na ovom putu jer delimo zajedničke vrednosti demokratije i bezbednosti evropskog kontinenta“, naglasio je Abazi.

Portugalska delegacija će na Kosovu boraviti tri dana, a sutra će ih primiti i predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti.

Portugal je priznao Kosovo nekoliko meseci nakon proglašenja nezavisnosti. Trenutno ova zemlja ima blizu 250 vojnika koji na Kosovu služe kao mirovne snage u okviru KFOR-a.

TRT Balkan / agencije