Zločini iz mržnje koje je prijavila policija porasli su za 72 posto u posljednje dvije godine.      Foto: Getty Images

Broj zločina iz mržnje koje je evidentirala policija porastao je za 27 posto u 2021. godini, s 2.646 incidenata na 3.360. Ovo prati porast 36 posto slučajeva zločina iz mržnje koje je policija prijavila od 2019. do 2020. godine. Ukupno, zločini iz mržnje koje je prijavila policija porasli su za 72 posto u posljednje dvije godine.

Od 2020. do 2021. zabilježen je porast broja policijskih prijava zločina iz mržnje usmjerenih na religiju - 354 incidenta više, ili 67 posto, seksualnu orijentaciju - 165 incidenata više odnosno 64 posto, te u manjoj mjeri na rasnu ili etničku pripadnost - 104 incidenta više, ili 6 posto. Sve kanadske provincije i teritorije prijavile su porast broja zločina iz mržnje u 2021. godini, osim Yukona, u kojem je situacija ostala nepromijenjena.

Kako je objavila Statistička služba, zločini iz mržnje protiv jevrejske populacije porasli su za 47 posto, protiv muslimana za 71 posto te protiv katoličke populacije za 260 posto. Porast zločina iz mržnje usmjerenih na muslimansku populaciju uslijedio je nakon pada u 2020. godini. Porast zločina iz mržnje prema muslimanima zabilježen je u istoj godini kada i napad u Londonu u Ontariju, čija meta je bila muslimanska porodica i koji je rezultirao s četiri ubistva i jednim pokušajem ubistva.

Nacionalno vijeće kanadskih muslimana (NCCM) oglasilo se nakon izvještaja o porastu broja zločina iz mržnje prema muslimanima u Kanadi.

"Ove godine je došlo do dramatičnog porasta antimuslimanske mržnje, kako su pokazali podaci Statističke službe Kanade. Kanadski muslimani bili su žrtve mržnje 2021. godine. Ovi brojevi također ne govore cijelu priču jer znamo da broj zločina iz mržnje znatno premašuje ono što se prikazuje u statističkim podacima o zločinima iz mržnje", naveo je NCCM na društvenim mrežama, te je poručeno kako je potrebno mnogo raditi da se to promijeni.

"Imamo puno posla kako bi spriječili sve oblike mržnje u ovoj državi", navodi se.

U Kanadi živi više od milion muslimana. To je druga najveća religija u zemlji nakon kršćanstva. Ukupna populacija Kanade je blizu 38,4 miliona.

Ubijena muslimanska porodica u Kanadi

U junu 2021. godine četiri osobe su poginule, a jedna je teško povrijeđena kada se vozač minibusa zabio u pješake na trotoaru u gradu Londonu, u kanadskoj provinciji Ontario. Stradali su članove iste, muslimanske porodice. Policija je objavila da se 20-godišnji vozač minibusom zabio u ljude koji su šetali trotoarom na sjeverozapadu Londona.

“Vjerujemo da su žrtve bile meta u ovom napadu zbog svog islamskog uvjerenja”, izjavio je šef londonske policije Steve Williams.

“Imamo dokaza da je djelovao s predumišljajem i planirano, motivisan mržnjom. Vjerujemo da su žrtve bile ciljane, zato što su muslimani”, rekao je i Paul Waight, policijski istražitelj.

Kasnije je 20-godišnji vozač, koji je pobjegao nakon incidenta, uhvaćen i priveden, a identifikovan je kao Nathaniel Veltman.

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je tada da je zgrožen onim što je opisao kao “čin mržnje” i rekao da su njegove misli sa žrtvama.

“Muslimanska zajednico u Londonu i muslimani širom zemlje, znajte da smo uz vas. Islamofobiji nije mjesto ni u jednoj od naših zajednica. Ova je mržnja podmukla i prezrena – i mora prestati”, napisao je Trudeau na Twitteru.

Sličan incident desio se u Torontu u aprilu 2018. godine, kada je deset osoba poginulo, a 15 povrijeđeno nakon što je kombi uletio u pješačku zonu u tom kanadskom gradu.

Policija je naknadno saopćila da je uhapšeni osumnjičenik Alek Minassian, 25-godišnjak porijeklom iz Armenije, te da je izveo “teroristički napad vozilom”, zabilježen kao “najsmrtonosniji napad vozilom u kanadskoj historiji”.

Alek Minnasyan, koji je uhvaćen nakon incidenta, optužen je za desetostruko ubistvo prvog stepena i 16 puta zbog ubistva drugog stepena, te je pritvoren.

Zločini iz mržnje se nedovoljno prijavljuju

Karen Hira, izvršna direktorica Društva centara za imigrante i izbjeglice Victorije, govoreći iz ličnog iskustva kao istraživačke analitičarke u Policijskoj upravi Victorije gotovo četiri godine, smatra da se zločini iz mržnje često nedovoljno prijavljuju, prvenstveno zbog uske definicije policije o tim krivičnim djelima.

U izvještaju je istaknuto da su zločini iz mržnje usmjereni na sastavne i vidljive dijelove identiteta osobe i mogu nesrazmjerno utjecati na širu zajednicu. Incident zločina iz mržnje može se izvršiti protiv osobe ili imovine i može biti usmjeren na rasu, boju kože, nacionalnu pripadnost ili etničko porijeklo, religiju, seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili izraz, jezik, spol, godine, mentalni ili fizički invaliditet, ili bilo koji drugi sličan faktor.

Kako navodi Statistička služba, iako nije moguće povezati incidente zločina iz mržnje koje je policija prijavila s određenim događajima, medijsko praćenje i javni diskurs mogu svakako povećati svijest, kao i izazvati negativne reakcije ljudi koji dijele stavove mržnje.

TRT World