U Minnesoti, prvi i jedini musliman u SAD-u izabran na državnu poziciju, glavni državni tužilac Keith Ellison, ponovo je izabran.      Foto: Reuters

Najmanje 82 muslimana Amerikanca pobijedila su na međuizborima u SAD-u, nadmašivši prethodni rekord od 71 muslimana koji je ostvario pobjedu na izborima 2020. godine.

Ovi podaci su zasnovani na procjeni Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR), muslimanske organizacije za građanske slobode i zagovaranje, i Centra Jetpac, neprofitne organizacije koja se bavi pomocijom zastupljenosti muslimana u američkoj vladi i politici.

Stalni uspon muslimanske zajednice

Rekordne pobjede su “dokaz stalnog uspona naše zajednice u američkoj politici i povjerenja koje su nam ukazali naši susjedi da ih predstavljamo i borimo se za njihove interese”, rekao je u saopštenju izvršni direktor CAIR-a Nihad Awad.

“Svjedoci smo sljedećeg koraka u političkoj transformaciji američke muslimanske zajednice od marginaliziranih glasova koji su bili po strani, ili još gore, pa do donosilaca odluka”, kazao je Awad.

CAIR i Jetpac prate američke izborne podatke posljednjih šest godina. Ove godine su pratili ukupno 146 muslimanskih kandidata koji su se kandidirali za funkcije, uključujući 51 državnog kandidata za zakonodavce u 23 savezne države.

Američki muslimani pišu historiju

Nakon ovih izbora u SAD-u, Generalna skupština Illinoisa poželjela je dobrodošlicu svojim prvim američkim muslimanskim članovima, 23-godišnjoj Nabeeli Syed i 33-godišnjem Abdelnasseru Rashidu.

Salman Bhojani i Suleman Lalani postali su također prvi muslimani koji su izabrani u zakonodavno tijelo savezne države Teksasa.

U Georgiji je izabrano četvero američkih muslimana, uključujući američku Palestinku Ruwu Romman, koja je prva muslimanka koja je postala predstavnica u Državnom domu, i Amerikanku iz Bangladeša Nabilah Islam, koja je prva muslimanka i prva žena iz južne Azije koja je izabrana u državni Senat.

Amerikanka iz Somalije

Zaynab Mohamed, 25-godišnja Amerikanka iz Somalije, izabrana je u Senat Minnesote. Postala je najmlađa žena izabrana u najveći državni gornji dom, i bila je jedna od prve tri crnkinje u zakonodavnom tijelu.

Također u Minnesoti, prvi i jedini musliman u SAD-u izabran na državnu funkciju, glavni državni tužilac Minnesote Keith Ellison, ponovo je izabran.

Glavnom tužiocu su se pridružili članovi Kongresa Ilhan Omar, Rashida Tlaib i Andre Carson, koji su također ponovo izabrani.

Osim toga, 21 aktuelni državni zastupnik ponovo je izabran i pridružilo im se još 16 muslimanskih kandidata koji su izabrani, čime je ukupan broj muslimanskih državnih zastupnika u SAD-u porastao na 43.

Rezultati izbora pokazuju "da muslimanska zajednica gradi čvrstu infrastrukturu za održiv izborni uspjeh", rekao je izvršni direktor Centra Jetpac Mohammed Missouri u saopštenju.

“Odluke o politici o obrazovanju, stanovanju, klimi i građanskim pravima oblikuju zakonodavna tijela država i od ključne je važnosti da naš glas bude zastupljen u procesu kreiranja politika”, kazao je Missouri.

Prema procjeni Pew Foruma, 2017. godine bilo je 3,45 miliona muslimana u SAD-u, što čini oko 1,1 posto ukupnog stanovništva u toj državi.

Demokrate će zadržati kontrolu nad Senatom

Demokrate će zadržati kontrolu nad američkim Senatom nakon što je demokratska senatorica Catherine Cortez Masto pobijedila na reizboru u Nevadi. Ipak, republikanci su ostali blizu osvajanja kontrole nad Zastupničkim domom američkog Kongresa dok se nastavlja brojanje glasačkih listića.

Još se ne zna koja će stranka sljedeće dvije godine imati većinu u američkom Zastupničkom domu. Republikanci su i dalje u prednosti. Demokrate su jučer iznenadili pobjedom u 3. kongresnom okrugu Washingtona, gdje je demokratska kandidatkinja Marie Gluesenkamp Perez pobijedila Joea Kenta, koga je podržavao Donald Trump.

Moglo bi proći nekoliko dana prije nego što bude poznat ishod utrka u Zastupničkom domu i nakon kojih će biti jasno koja će stranka kontrolisati ovu instituciju.

Amerikanci su u utorak birali 35 posto gornjeg doma (Senat), koji broji 100 članova, i cijeli donji dom (Zastupnički dom) Kongresa, koji ima 435 članova.

Ishod izbora će imati veliki utjecaj na preostale dvije godine predsjedavanja demokrate Joea Bidena. Ukoliko Demokratska stranka uspije zadržati većinu, to bi šefu države omogućilo nesmetano provođenje agende.

TRT World