U Gazi ubijen humanitarni radnik iz grupe World Central Kitchen

U Gazi ubijen humanitarni radnik iz grupe World Central Kitchen

Nadi Sallout ubijen je u blizini Deir al-Balaha u centralnoj Gazi, saopšteno je iz WCK-a.
World Central Kitchen (WCK), američka humanitarna grupa, saopštila je u četvrtak da je jedan od članova osoblja ubijen u centralnom Pojasu Gaze.  Foto: Reuters

U saopštenju WCK-a navodi se da je Nadi Sallout, Palestinac, ubijen u blizini centralnog grada Deir al-Balah, ne iznoseći detalje o okolnostima njegove smrti.

“Bio je sastavni član našeg skladišnog tima od prvih dana našeg odgovora u Rafahu i humanitarac u svojoj srži”, naveo je WCK.

Istakli su da nisu upoznati sa detaljima tragedije, ali da vjeruju da je u to vrijeme bio van dužnosti.

U izraelskom vazdušnom napadu 1. aprila ubijeno je sedam humanitarnih radnika ove grupe, tri Britanca, Australijanac, poljski državljanin, američko-kanadski dvojni državljanin i Palestinac.

Ubistva su pokrenula pozive na odgovornost iz cijelog svijeta, a mnogi, uključujući osnivača WCK Josea Andresa, osporili su tvrdnju Izraela da je napad bio greška i slučaj pogrešne identifikacije.

Krajem aprila, izvršna direktorica WCK-a Erin Gore rekla je da humanitarna situacija u Gazi teška i najavila ponovno pokretanje operacija pomoći "s istom energijom, dostojanstvom i fokusom na prehranu što većeg broja ljudi".

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 39.600 Palestinaca, većinom žena i djece, a više od 91.600 ih je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čija mu je posljednja presuda naložila da odmah prekine svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

TRT Balkan / agencije