Američki državni sekretar Antony Blinken trebao bi danas doputovati u Izrael kako bi razgovarao o sporazumu o prekidu vatre u Pojasu Gaze, objavili su izraelski mediji.  Foto: Reuters

Očekuje se da će se tokom posjete Blinken sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i drugim visokorangiranim zvaničnicima kako bi razgovarali o pregovorima o prekidu vatre i širim regionalnim problemima, dodaje se.

U petak su završeni dvodnevni pregovori u Dohi, tokom kojih je Hamasu i Izraelu predstavljen novi prijedlog za smanjenje jaza između njih.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Više od deset mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Pojasa Gaze su u ruševinama. Ubijeno je više od 40.000 Palestinaca.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

TRT Balkan / agencije