zraelska vojska skoro 11 mjeseci izvodi brutalne napade na Pojas Gaze u kojima su žrtve većinom djeca i žene.    Foto: AA

Medicinsko osoblje u Pojasu Gaze zbog ratnih uvjeta primorano je raditi u veoma teškim uvjetima, često i bez najosnovnije opreme i aparata.

Ljekari na odjelu intenzivne njege bolnice “Kamal Adwan“ u sjevernom Pojasu Gaze bili su primorani da operiraju ranjenog petogodišnjeg dječaka tako što su zbog prekida struje koristili lampe na mobitela kako bi mogli raditi u mračnoj prostoriji.

Hussam Abu Safiya, direktor bolnice “Kamal Adwan“, podijelio je na društvenim mrežama video u kojem se vidi kako ljekari pružaju pomoć petogodišnjem djetetu koje je izgubilo većinu članova porodice u izraelskom napadu na njihovu kuću.

Abu Safiya je rekao da je dijete u kritičnom stanju zbog gelera u različitim dijelovima tijela, a nalazi se na liječenju na odjelu pedijatrijske intenzivne njege.

Bolnica “Kamal Adwan“ u Beit Lahiji, sjeverno od grada Gaze, nastavlja sa radom u veoma teškim uslovima zbog nedostatka osnovnih medicinskih potrepština i goriva.

Izrael je nastavio svoju brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prošle godine, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koja poziva na hitan prekid vatre.

U napadima je ubijeno više od 40.600 Palestinaca, većinom žena i djece, a više od 93.800 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Blokada Pojasa Gaze dovela je do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, a veći dio enklave je u ruševinama.

Izrael se suočava s optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je naredio obustavu vojnih operacija u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište prije nego što je područje napadnuto 6. maja.

TRT Balkan / agencije