Turski majstor Murat Cetin od otpadnih dijelova pravi modele robota

Turski majstor Murat Cetin od otpadnih dijelova pravi modele robota

Majstor Cetin već godinama pravi razne predmete od dijelova vozila s otpada.
Cetin je napravio dva modela robota koji podsjećaju na stav turskog strijelca Yusufa Dikeca koji je privukao veliku pažnju svjetske javnosti stilom pucanja iz vazdušnog pištolja na Olimpijskim igrama u Parizu.     Foto: AA

Majstor za motore Murat Cetin iz turskog Duzcea napravio je nesvakidašnji model robota od otpada vozila.

Ovaj 51-godišnji kreativni majstor je koristeći dijelove vozila s otpada, napravio dva modela robota koji podsjećaju na stav turskog strijelca Yusufa Dikeca koji je privukao veliku pažnju svjetske javnosti stilom pucanja iz vazdušnog pištolja na Olimpijskim igrama u Parizu, gdje je osvojio srebrenu medalju.

Ističe kako je veoma teško i izazovno iskoristiti metalni otpad i pretvoriti ga u umjetnost.     Foto: AA

Majstor Cetin već godinama pravi razne predmete od dijelova vozila s otpada.

Dosada je napravio oko 100 pravih umjetničkih djela od dijelova vozila, uključujući modele izmišljenih ratnih heroja, motocikala i poznatih likova.

Nedavno je napravio dva modela robota koji simboliziraju stav turskog strijelca Dikeca u trenutku pucanja. Svaki model je težak oko 400 kilograma, a napravljeni su kombinovanjem dvije hiljade dijelova otpadnih materijala.

Cetin je u razgovoru za Anadolu rekao da je nakon što je počeo sa malim predmetima, napravio i brojna velika djela teška stotine kilograma.

Dosada je napravio oko 100 pravih umjetničkih djela od dijelova vozila, uključujući modele izmišljenih ratnih heroja, motocikala i poznatih likova.     Foto: AA

Ističe kako je veoma teško i izazovno iskoristiti metalni otpad i pretvoriti ga u umjetnost.

"U okviru koncepta 'nula otpada' imam cilj izgraditi muzej u kojem bi se metalni otpad pretvarao u umjetnička djela", rekao je majstor.

Na kraju napominje da se prilikom izrade raznih predmeta mogu koristiti sve vrste otpada.

"Moj moto je 'nije sve otpad'. Otpad može biti i resurs. Ja sam se vodio time i na kraju sam uspio", ističe Cetin.

TRT Balkan / agencije