"Sretan sam kad dođem na posao", kaže Ozdemir.     Foto: AA

Ozdemir izrađuje historijske i karakteristične kvake, šarke, brave i zvekire kako bi očuvao arhitektonski karakter ovog područja. Lokalno stanovništvo prozvalo ga je "UNESCO bravar". Svi dijelovi vrata u njegovim se rukama pretvaraju u umjetnička djela.

Huseyin Sahin Ozdemir, koji već 44 godine u okrugu Safranbolu u Karabuku izrađuje brave za historijske kuće, želi svoje znanje prenijeti na buduće generacije. "Radim ovo sa strašću, sretan sam u svom poslu. Radit ću onoliko koliko mi je Allah dao života", kaže 60-godišnji Ozdemir.

Svoju karijeru je kao šegrt sa 16 godina na historijskom bazaru Demirciler u Safranboluu, koji ima historiju dugu tri hiljade godina i dom je mnogih civilizacija, poznat po svojim gostionicama, džamijama, česmama, mostovima i dvorcima iz osmanskog perioda.

Posljednji predstavnik svoje profesije, bravama koje izrađuje ukrašava velika i šarena vrata historijskih vila, visoka blizu četiri metra. Ozdemirove brave, koje se mogu vidjeti u mnogim turskim regijama, privlače pažnju domaćih i stranih posjetitelja.

Posljednji predstavnik svoje profesije, bravama koje izrađuje ukrašava velika i šarena vrata historijskih vila, visoka blizu četiri metra.     Foto:  AA

"Sretan sam kad dođem na posao"

Ozdemir je za Anadolu Agency rekao da je kovački posao njegov san iz djetinjstva. Za kratko vrijeme je dospio do zvanja majstora: „Prošle su 44 godine. Sretan sam kada dođem na posao. Ljudi odlaze s posla da budu sretni, da se odmore, a ja dolazim na posao da bih bio srećan."

Ozdemir je naveo da se posebno fokusirao na izradu brava i nastavio: "U mnogim regijama Turkiye postoje objekti i zaštićena područja u vlasništvu UNESCO-a. Oni se s vremena na vrijeme obnavljaju. Izvodim metalne radove na njima. Naši preci su kovali metalne dijelove ovih građevina u radionicama kada nije bilo tehnologije. Pravili su metale kao što su šarke. Kovačnica u kojoj se nalazimo postoji od 1796. godine. Ono što je naš majstor radio u to vrijeme, sada i mi možemo. Jer smo danas ovdje s vještinama naslijeđenim od djedova na unuke."

"Radit ću sve dok mi Allah da"

Ozdemir dalje nastavlja: "Ranije smo pravili tri brave dnevno, ali se to smanjilo na dvije ili jednu. Zadovoljan sam svojim poslom, radit ću onoliko koliko mi je Allah dao da poživim."

Naglasivši kako svoj posao želi prenijeti na buduće generacije, Ozdemir je rekao: "Iskreno želim da se ova profesija nastavi na isti način. Ali trenutno nema tog entuzijazma među mladima.

Mladost traži laku zaradu. Ali mladi moraju da nauče zanat i pokrenu vlastiti biznis. Moraju sami da se snalaze", rekao je.

TRT Balkan / agencije