Grad Igdir zbog svog geografskog položaja i klimatskih uvjeta privlači sve veći broj turista iz cijelog svijeta.      Foto: AA

Nacionalni park Agri, u podnožju istoimene planine na krajnjem istoku Turkize, dom je za 330 vrsta ptica, što je više od dvije trećine ukupnog broja ptičijih vrsta u cijeloj Turkiye.

Grad Igdir zbog svog geografskog položaja i klimatskih uvjeta privlači sve veći broj turista iz cijelog svijeta.

Igdir je najveći turski, ali isto tako i značajan svjetski orintološki centar.     Foto: AA

Ono što je specifično za ovaj grad je i činjenica da se na tom području nalazi 330 vrsta ptica, od ukupno 486 vrsta kojiko je zabilježeno na području cijele Turkiye. Igdir to čini najvećim turskim, ali isto tako i značajnim svjetskim orintološkim centrom.

Ovo područje se još naziva i ptičijim rajem, a Igdir je jedan od najvažnijih svjetskih centara iz oblasti ove grane zoologije.     Foto: AA

U Nacionalnom parku Agri Dagi, koji se nalazi u podnožju planine Agri, boravi veliki broj rijetkih vrsta ptica, što privlači orintologe i fotografe iz Turkiye, i drugih dijelova svijeta. Ovo područje se još naziva i ptičijim rajem, a Igdir je jedan od najvažnijih svjetskih centara iz oblasti ove grane zoologije.

Također, na osnovu orintoloških istraživanja utvrđeno je da je Igdir istovremeno i ruta kroz koju prolaze ptice selice.

TRT Balkan / agencije