Nur svoje umijeće i proizvode dijeli i na društvenim mrežama gdje ima više od 90 hiljada pratilaca.      Foto: AA

Nur Janabi, koja se od djetinjstva zanima za stolariju, koja se u Iraku uglavnom poistovjećuje sa muškarcima, već tri godine profesionalno se bavi ovom profesijom u vlastitoj radionici.

Nur, koja je rođena 1993. godine u Bagdadu, glavnom gradu Iraka, većinu dana provodi u radionici u kojoj testerama, ekserima i drugim alatom pravi razne predmete od drveta.

Ova vrijedna Iračanka popravlja dotrajale stolice, fotelje i druge drvene predmete, ali i sama pravi garniture za sjedenje prema zahtjevima kupaca.

Nur svoje umijeće i proizvode dijeli i na društvenim mrežama gdje ima više od 90 hiljada pratilaca.

U njenoj maloj radionici koja se nalazi na jugu Bagdada često joj pomažu još nekoliko mladih kolegica.

Jedina žena koja radi kao stolar u Iraku

U razgovoru za Anadoliju, mlada Nur je kazala da je ona "jedina žena" koja trenutno radi kao profesionalni stolar u Iraku.

Ispričala je da se nekako od djetinjstva zanimala sa stolarske radionice i građevinske radove.

"Ne zanimaju me poslovi kao što je kozmetika. Naučila sam kao vrlo mlada kako ukivati ekser i koristiti šarafciger. Oduvijek su me zanimali takvi alati", kazala je.

Iskustvo je stekla tako što je pravila predmete od drveta za vlastitu porodicu i rodbinu.

"Kada sam vidjela da dobro radim ovaj posao, odlučila sam da postanem stolar sa 27 godina", dodala je Nur, napominjući da mnogo voli svoj posao uprkos kritikama u društvu.

Među njenim kupcima ima i muškaraca, ali većinu mušterija koje dolaze u njenu radionicu čine žene. Foto: AA

"Mogu da radim ove poslove koje žene ne mogu baš tako lako da rade. Vjerujem u svoj talenat i posao koji radim. Kada sam odlučila da se bavim ovim poslom, znala sam da mi to nije nikakav problem. Vremenom sam naučila mnoge vještine važne u poslu stolara. Komunikacija sa kupcima također nudi dodatne prednosti u ovom poslu".

Patrijarhalno društvo

Irak je izrazito patrijarhalno društvo, kazuje Nur, dodajući da je u početku imala određenih problema koje je vremenom ipak uspjela prevazići.

Među njenim kupcima ima i muškaraca, ali većinu mušterija koje dolaze u njenu radionicu čine žene.

"Većina mojih mušterija su žene. Žene mojoj stranici na društvenim mrežama vide kako je moj rad uredan i precizan te bez mnogo oklijevanja dolaze u moju radionicu. Neke od mojih klijentica često govore svojim muževima da mogu garantovati za mene da ću vrlo uspješno obaviti neki posao", kazala je Nur.

Razbija stereotipe

Ova mlada Iračanka je na neki način u domovini svojom upornošću ali i hrabrošću razbila stereotip da je stolar profesija kojom se bave samo muškarci.

Na kraju je istakla da u svom poslu koriste tehnike i vještine koje su prisutne u stolarskom zanatu posljednje tri decenije, ali da želi dodatno napredovati koristeći modernu tehnologiju i nova znanja i vještine.

TRT Balkan / agencije