Iračanke ručno izrađuju ćilime i rade na očuvanju tradiciju ove zemlje       Foto: AA

Žene koje rade u jedinoj radionici za tkanje tepiha u iračkom Kirkuku, pokušavaju očuvati stoljećima dugu tradiciju ručne izrade tepiha i ćilima.

U jedinoj gradskoj radionici, koja radi od 1993. godine, rade 23 žene.

Na ovaj način zarađuju ali i čuvaju kulturu tkanja ćilima od zaborava.

Muhenned Galib Ali, menadžer tkalačke radionice, rekao je da je tkanje jedan od najvažnijih elemenata koji odražava tradiciju i običaje Kirkuka.

Na tepisima i ćilimima su izvezeni motivi koji odražavaju prošlost grada, te da se takvi proizvodi najviše kupuju.      Foto: AA

Ističući da u ovoj radionici ne postoji mašina i da se rad u potpunosti obavlja ručno, Ali je rekao da se tepisi i ćilimi izrađuju od vune, kao i od umjetne i prirodne svile.

Smatra da se uz pomoć ćilima čuva od zaborava historija Kirkuka i Iraka.

Ali je naveo da su učestvovali na sajmovima koji se održavaju u mnogim gradovima zemlje, posebno u glavnom gradu Bagdadu, te je istakao da na sajmovima postoji veliko interesovanje za ove ručno rađene proizvode.

Istakao je da ne žele da se zemlja, koja je dugo godina bila poprište rata, sukoba i terorističkih incidenata, ostane upamćena samo na ovaj način.

"Ono što nam je važno jeste da ta kultura ne nestane i da sačuvamo drevnu kulturu grada. Uprkos teškim uslovima, nastavljamo da obučavamo kadrove. Dobro znamo da su tepisi i ćilimi koje tkaju naše žene, izdržljivije od tepiha proizvedenih u tvornicama i mogu se koristiti godinama bez da se unište", pojasnio je Ali.

Istakao je da su na tepisima i ćilimima izvezeni motivi koji odražavaju prošlost grada, te da se takvi proizvodi najviše kupuju.

Međutim, prema njegovim riječima, sve je manje onih koji se bave ovim radom.

Ali je naveo da se sa razvojem tehnologije i povećanjem fabrika suočavaju sa poteškoćama u obuci kadrova.

Naglasio je da se trude da očuvaju tradiciju tkanja koja polako nestaje.

Međutim, dodao je da organizuju obuke kako bi spriječili nestajanje ovog zanata.

TRT Balkan / agencije