Gradski sud u Kopenhagenu donio je presudu u petak da je kafić time prekršio pravila koja štite upotrebu gotovine prema danskom zakonu.      Foto: Reuters

Kako navodi danski emiter "DR", kafić u toj skandinavskoj državi je odbijajući da primi gotovinu prekršio postojeća pravila trgovine u zemlji.

Kafić "Original Coffee" je čak četiri mjeseca odbijao da prima gotovinu od svojih gostiju.

Gradski sud u Kopenhagenu donio je presudu u petak da je kafić time prekršio pravila koja štite upotrebu gotovine prema danskom zakonu.

Državni ombudsman za potrošače podnio je prijavu policiji protiv kafića, a kasnije je utvrđeno da je kafić prekršio zakon i stoga mora platiti kaznu od 40.000 kruna, ili 5.370 eura.

Prema danskom zakonu, preduzeća i kompanije moraju prihvatiti gotovinu između 6.00 i 22.00 sati, osim ako se transakcija vrši na daljinu, naprimjer elektronskim putem, ili u poslovnici bez osoblja, kao što je samouslužna benzinska stanica.

Nedostatak sitniša

Iz kafića su kazali da su odlučili da ne primaju keš zbog pandemije COVID-19, kao i zbog nedostatka sitniša i rizika od provala.

Nije poznato da li će kafić uložiti žalbu na sudsku odluku.

Zabranjeno plaćanje u kešu iznad 1.000 eura

U nekim evropskim državama, uključujući Italiju, zabranjeno je plaćanje u kešu iznad 1.000 eura.

Italija je u novembru 2021. godine donijela odluku da smanji vrijednost za plaćanje u gotovini sa 2.000 na 1.000 eura.

Prema toj odluci, od 1. januara u toj zemlji više se ne može plaćati u gotovini iznos koji je viši od 1.000 eura. Svi iznosi viši od toga moraju se platiti bankomat karticom, kreditnom karticom, čekovima ili preko računa.

Ko prekrši ovu odluku može biti kažnjen sa najmanje 2.000 eura, a kazna može dostići svotu i do 50.000 eura. Ova mjera trebalo bi da doprinese suzbijanju sive ekonomije i utaje poreza.

TRT Balkan / agencije