Rođendan Martina Luthera Kinga Jr., koji je ubijen u atentatu 1968. u dobi od 39 godina, nacionalni je praznik u SAD-u.      Foto: AA

Stanovnici Washingtona posjećuju Memorijal Martina Luthera Kinga Jr. u Nacionalnom parku kako bi odali počast istaknutom vođi.

Rođendan Martina Luthera Kinga Jr., koji je ubijen u atentatu 1968. u dobi od 39 godina, nacionalni je praznik u SAD-u.

Smješten u centru Washingtona spomenik odaje počast naslijeđu Martina Luthera Kinga i borbi za slobodu, jednakost i pravdu. Spomenik je podignut na tzv. Nacionalnoj promenadi, u blizini spomenika Abrahamu Lincolnu na čijim je stepenicama Martin Luther King 28. augusta 1963. godine pred hiljadama okupljenih održao slavni govor "I have a dream!".

Spomenik uključuje i zid na kojem posjetitelji mogu čitati odlomke iz Kingovih propovijedi i govora. Ugravirano je nekoliko citata među kojima je i ovaj: "Pravi mir nije samo odsustvo napetosti, već prisustvo pravde".

Bivši američki predsjednik Ronald Reagan 1983. godine službeno je proglasio Dan Martina Luthera Kinga Jr. nacionalnim praznikom, koji pada na rođendan ikone građanskih prava.

Martin Luther King rođen je 15. januara 1929. godine u Atlanti. Propovijedao je nenasilno nepokoravanje i građanski neposluh, a organizirao je i brojne marševe za jednakopravnost crnačkih zajednica.

Njegov čuveni govor "I have a dream" iz 1963. godine pratilo je 250.000 ljudi, a pozvao je na rasnu jednakost u Sjedinjenim Američkim Državama. Taj govor je ušao u antologiju govora u SAD-u u kojoj su i govori američkih predsjednika Abrahama Lincolna i Franklina Rousvelta.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 1964. godine, kao jedan od najmlađih dobitnika. Ubijen je 4. aprila 1968. godine dok je stajao na balkonu motelske sobe u Memphisu u saveznoj državi Tennessee.

Smatra se najvažnijim pojedincem pokreta za ljudska prava i okončanje segregacije i drugih diskriminacija u SAD-u.

TRT Balkan / agencije