Dosad je svoje radove uglavnom izlagala na društvenim mrežama.     Foto: AA

Inžinjer mašinstva Jelka Zane iz Mostara godinama već izrađuje razne vrste namještaja, ukrasa za dom ili poklona uglavnom od drveta. Najčešće se radi o kutijama sa posvetama, slikama za zid, igračkama, te rukotvorinama za vjenčanja, krštenja, korizme i slično. Jelka se ovim biznisom odlučila baviti još prije deceniju i po, svjesna da će u struci za koju se školovala, teško do zaposlenja, ali je obrt pokrenula tek prije pet godina.

“Ideja se javila davno, međutim baš kad sam odlučila – bila je 2018. godina. Zato što je Ministarstvo obrta i poduzetništva izdalo natječaj, a ja bila u nedostatku posla. Zanimljivo mi je bilo da se javim. Prvotna ideja bila je 3D printer, koji uopće tad nije bio na ovom tržištu. S tom idejom sam išla na natječaj i prošla. Onda smo imali obuku, gdje sam prošla u finale. Onda se pojavio problem uvoza 3D printera radi carine i nekih klauzula koje je imao UNDP. Potom sam se odlučila za laser i sublimacijski program. Registrovala sam obrt jer je to bio preduvjet za sve. Onda smo krenuli“, priča Zane za Anadolu.

Početak je bio težak. Bilo je teško steći kupce, ali je vremenom posao “rastao“, pa je danas svakodnevno tražena. Narudžbe pristižu iz cijele Bosne i Hercegovine.

“Naravno, prve godine malo učite. Malo ovako, pa malo onako... Nije mi bio probem jer je sve to struka. I to volim. Po zanimanju sam inžinjer strojarstva i računarstva. Laser i program u kojem se crta mi nisu problem“, dodaje.

Dosad je svoje radove uglavnom izlagala na društvenim mrežama. Izložbu zbog nedostatka adekvatnog prostora dosad nije organizovala. Ponuda je šarolika.

“Interesovanje bi sa malo boljom promidžbom bilo ogromno – sigurna sam. Mogla bih proširiti posao, čak i nekoga zaposliti. Radim personalizirane stvari. Po želji. Nemam problema ispuniti ono što kupci traže. U programu imam svašta nešto. Imam dječji, religijski, program za mladence, sakramente, za posebna dešavanja... Sve se radi po narudžbi. Skučena sam s prostorom, pa nemam izložbeni prostor, pa se radi po narudžbi. Sa Bh. poštom imam ugovor. Dosad su profesionalno obavljali svoj posao i nije bilo problema sa distribucijom na području BiH“, kaže na kraju Jelka Zane.

Obrt koji je pokrenula u svom domu u Mostaru prije pet godina nazvala je “Happy factory“, i zaista je njen radni prostor u kojem je uvijek veselo, prava vesela fabrika.

TRT Balkan / agencije