Ekipa Speleološkog društva "Mijatovi dvori" spustila se na dno jame Čavnjače, na dubinu veću od 100 metara.    Foto: Fena

Naime, prema usmenom predanju, u ovu jamu upale su čobanice s ovog područja u prošlom stoljeću i izašle u Ramskom jezeru te je ubacivana boja koja je podzemnim tokom izašla u to isto jezero, a iz jame su izlazile vile i vilenjaci.

Pričalo se također da su za vrijeme Drugog svjetskog rata u jami svoje živote skončali i neki od lokalnih mještana.

Sve to je zanimalo i većinu mještana Zvirnjače, pa su spustili kameru s rasvjetom na konopcu dugom 100 metara, a da nisu uspjeli dotaći dno.

Ekipa Speleološkog društva "Mijatovi dvori" spustila se na dno jame Čavnjače, na dubinu veću od 100 metara, ali ništa nisu pronašli.

Po izlasku iz jame, speleologe je dočekalo desetak lokalnih mještana željnih rezultata istraživanja.

Iako su bili malo razočarani, jer u jami nije pronađeno apsolutno ništa, druženje je nastavljeno u ugodnoj atmosferi u selu, jer su mještani ipak na kraju saznali šta se krije, odnosno ne krije u jami.

"Istraživanje jame obavila je ekipa peterice speleologa koja je izradila speleološki nacrt prema kojem je dubina jame 110 metara, jednostavne morfološke (bunaraste) građe, sa zemljanim dnom. Uz to su prikupljene i neke zanimljive 'bube'", kazali su iz Društva "Mijatovi dvori".

FENA