Ove godine učestvuje 27 autora iz cijelog svijeta.      Foto: AA

Udruženje ljubitelja stripa iz Mostara “Mo Strip” osmi put organizira Mostarski strip vikend. Događaj je i ove godine svečano otvorio ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza.

Kao i ranijih godina, posjetioce očekuje izložba gostujućih autora, kojih je ove godine rekordan broj, ukupno 27 iz različitih dijelova svijeta, a nezaobilazno će tokom manifestacije biti crtanje i potpisivanje autora za posjetitelje, druženje s maskotom Mostarkom, berza stripova i još mnogo zanimljivosti, među kojima i radionica za djecu koju vodi Midhat Kapetanović.

“Raste broj učesnika i zainteresovanih i uvijek mi je drago vidjeti generacije koje dolaze. Imali smo divnu radionicu i imat ćemo ih još s djecom koja su došla da pokažu talenat i ljubav, kada je strip u pitanju“, rekao je Kapetanović.

Posebno ga raduje činjenica da se mladi imaju priliku edukovati o stripu na ovom festivalu.

Organizatori ne kriju zadovoljstvo odzivom učesnika i interesovanjem građana.     Foto: AA

“Lijepo je vidjeti da festivali ljudima primiču ne samo distributerki i komercijalni dio stripa, već i ono što bismo u narodu rekli: 'Kako se pravi ta sudžuka?'. Ovdje imaju kontakt sa ilustratorima, piscima, distributerima i profesionalcima iz strip industrije. I mnogo je djece kojim je strip prvi kontakt sa pisanom riječju. Mi smo krili stripove u udžbenicima i čitali ih umjesto lektire. Naučili smo da je strip divna forma da se usadi ljubav prema pisanoj riječi i likovnom izražavanju“, dodao je.

Organizatori ne kriju zadovoljstvo odzivom učesnika i interesovanjem građana. To je još jedan dokaz da je strip ponovo u modi i da slijedi nova ekspanzija.

“Ovo je najveća posjeta dosad i ujedno najveći broj gostiju. Ne znam da li ćemo dogodine ovo moći staviti u dva dana. Daje nam to samopouzdanje da idemo dalje i da se širimo. Ove godine je novost prodaja gramofonskih ploča“, rekao je Dubravko Šimić iz Udruženja Mo Strip.

I on je obradovan zbog interesovanja mladih za ovu vrstu umjetnosti.

“Posljednjih sedam, osam godina dolazi do ekspanzije stripa, prvenstveno zahvaljujući filmovima o super junacima. Probija se japanska škola stripa Mang, za koju su uglavnom zainteresirani mladi. Mi stariji smo i dalje okrenuti francusko-belgijskoj i italijanskoj školi. Ponuda nikad nije bila bolja, ali nažalost finanijska situacija je takva da roditelji ne mogu izdvojiti dovoljno novca da bi djeca kupila stripove svakog mjeseca“, rekao je Šimić.

Svi specijalni gosti će uraditi plakate s motivom Mostara čime će se još jednom staviti grad i Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu. Neki od ciljeva su i populariziacija strip kulture, te upoznavanje s najnovijim trendovima svjetske umjetnosti, kao i promocija domaćih autora.

TRT Balkan / agencije