Strik (41) je u razgovoru s novinarom AA govorio o ljubavi prema Turkiye te najavio novi projekat koji će raditi za Radio-televiziju Republike Turkiye (TRT).     Foto: AA

Poznati australsko-bosanski glumac Reshad Strik izjavio je kako mnogo voli Turkiye te smatra da je Istanbul "glavni grad svijeta".

Strik (41) je u razgovoru s novinarom AA govorio o ljubavi prema Turkiye te najavio novi projekat koji će raditi za Radio-televiziju Republike Turkiye (TRT).

Rođen je u Australiji, gdje se školovao i završio fakultet. Diplomirao je na odsjeku za glumu i kinematografiju. Ostvario je nekoliko uloga u Ausraliji, a potom i u Hollywoodu.

"Moj otac je Bošnjak. Moj djed, amidže i rođaci su živjeli u Bosni i Hercegovini i jako volim Sarajevo. Jedini problem na samom početku bio je pronaći posao", kazao je Strik.

Potom je dobio ponudu iz Turkiye za uloge u turskim serijama, koju je odmah prihvatio, nakon čega je krenuo na kurs turskog jezika.

"Bilo je teško, ali naučio sam turski. Glumio sam u nekoliko TV serija i nekoliko filmova na TRT-u. Zatim sam na kanalu TRT Belgesel (Dokumentarni TRT) počeo raditi program pod nazivom 'Novi član porodice' na kojem sam radio pet godina. Zahvaljujući tome, proputovao sam svijet i to je bilo lijepo iskustvo za mene", rekao je Strik.

Otkrio je je kako uskoro počinje i novi projekat koji će raditi također za TRT.

"Veoma sam sretan što počinje nova avantura. U programu će biti više akcije i napornog rada. Reshad Strik će obići Anadoliju. Moje oči žele vidjeti Anadoliju", kazao je Strik.

Prisjetio se i momenta kada je prvi put posjetio Turkiye, a bilo je to davne 2010. godine.

"Bio je to moj prvi dolazak u Istanbulu. Ne postoji grad na svijetu koji je bereketan poput Istanbula. To je glavni grad cijelog muslimanskog svijeta, pa i svijeta uopće. Veoma lijep grad", poručio je Strik.

Reshad Strik je rođen 22. juna 1981. godine u Canberri, u Australiji. Majka mu je porijeklom iz Australije, a otac iz Bosne i Hercegovine. Studirao je na umjetničkoj akademiji "The Australian Academy of Dramatic Art". Glumio je u australskim serijama "Blue Heelers" i "Headland".

Nakon 2006. godine, u Hollywoodu je snimao serije "Newcastle" i "The Hills Have Eyes 2". Godine 2013. Strik je došao u Tursku. U seriji "Ertugrul" se pojavio u ulozi Omera, a u seriji "Filinta" u liku Zulfija.

TRT Balkan / agencije